Egyre nagyobb biznisz az energiatermelés: nagyot kaszálhat, aki most beszáll

Egyre nagyobb biznisz az energiatermelés: nagyot kaszálhat, aki most beszáll

agrarszektor.hu
Eladóvá vált a szarvasi biogázerőmű, amelyben az állattenyésztés során keletkező hulladékokból állítanak elő áramot. Az üzem évekig nem számított jó üzletnek, de tavaly olyan jó évet zárt, hogy most mindenki szeretné megszerezni. Az évente 18-20 ezer lakos teljes energiaellátására képes erőműért hazai és külföldi cégek is versenybe szálltak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Felbolydult a hazai energiapiac, ugyanis a müncheni BayWa AG úgy döntött, minden biogázerőművéből kiszáll. Az utolsó eladandó vállalata a már több mint egy évtizede Magyarországon működő speciális erőmű, az Aufwind Schmack Kft. szarvasi biogázerőműve. A németek legnagyobb örömére nagyon sok vételi szándékról hallani - olvasható a Telex oldalán.

Az állattenyésztés során ugyanis rengeteg szerves hulladék keletkezik, Szarvason például az említett erőmű közelében sertéstelep és pulykafeldolgozó is működik. Részben innen származik a sok sertés-, marha- és baromfitrágya, illetve hígtrágya, valamint a baromfitoll, a bőr, a nyesedék, a mindenféle zsiradék és zúzalék. Mindezt fel lehet keverni némi szilárd folyami iszappal, növényi hulladékkal, mehet a mixbe kukorica, gabona, sörtörköly és gabonaalapú szeszmoslék, de akár egyéb konyhai vagy kommunális hulladék is. A felsorolt nyersanyagokat össze kell keverni, sőt darálni, majd mindezek homogenizálva fermentálhatók. Ez azt jelenti, hogy levegőtől elzárt tartályokban (nagy betonkádakban, vagyis fermentorokban) a bakteriális környezetben játszódó folyamat révén biogáz keletkezik.

Az iparági szakemberk szerint az mindenképpen jó, hogy a biogázágazat hazai, amúgy hulladéknak számító anyagokat dolgoz fel, de vannak nehézségek is. A biogáz fő problémája, hogy amikor elméletben kell üzletet tervezni vagy kapacitásokról beszélni, akkor minden olyan természetes, kijön a matek, de az alapanyag beszerzése a való világban már nem is olyan egyszerű. Ugyanis a magyar gazdák ma már sokkal szofisztikáltabbak lettek, akinek ma van némi szénabálája vagy kukoricacsutkája, már kétszer is meggondolja, hogy kinek adja el az anyagot, mert megtanulta, hogy az érték.

Ugyanakkor az ágazat hívei szerint már csak egészségügyi okokból is érdemes az ágazatot támogatni. A fermentált hígtrágya a megfelelő hőkezelés után már kevésbé fertőző, mintha csak úgy kiszórnánk a természetbe. És az is egy nagy előny, hogy amennyiben a hulladékdarát ki lehet szárítani, további értékek keletkezhetnek. A pelletált trágya csodás a virágföldeknek, jól hasznosul a mezőgazdaságban, a kertészetekben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?