Tarol ezzel a zöldséggel a magyar termelő: itthon és külföldön is sokan keresik

Tarol ezzel a zöldséggel a magyar termelő: itthon és külföldön is sokan keresik

agrarszektor.hu
Szőke-Kis Zoltánt egyéni vállalkozóként díjazta a Portfolio az Agrárszektor 2023 Konferencián, ő nyerte el Az Év kertészete agrárdíjat. A körülbelül 1000 hektáron gazdálkodó szakember intenzív szántóföldi zöldségtermesztéssel és vetőmagelőállítással foglalkozik és jelentős helyet foglal el a magyar, illetve a nemzetközi paradicsompiacon is. Lapunknak beszélt többek között arról is, hogy számos szántóföldi növény felvásárlási ára csökkent a tavalyi évhez képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szőke-Kis Zoltán vállalkozása komoly sikereket ért el a paradicsomtermelésben. Konzervipari termékeiket nagyobb számban külföldre importálják, de a magyar élelmiszerboltokban is megtalálhatjuk őket. Elmondta, hogy folyamatosan alkalmazkodni kell az éghajlatváltozással járó problémákhoz, a környezetünk változásához, az Unió által előírt szabályokhoz, illetve az újjonnan megjelenő kártevőkkel szemben. A szakember szerint az egyik legfontosabb szempont az alkalmazkodás terén a növénynemesítés, így olyan vetőmagokat tudnak előállítani, amelyek már alapjában rezisztensek bizonyos betegsékere. 

Szántóföldi növénytermesztés tekintetében foglalkoznak zöldborsó és kukoricatermesztéssel, kissebb területeken bab, illetve paprika termeléssel. A szántóföldi zöldségek ezen része óriási áresést szenvedett el 2024-re, a 2023-as árak körülbelül 50-60 százalékára esett vissza ezeknek termékeknek a felvásárlási ára - mondta a szakember. Hozzátette, hogy az ipari paradicsom kivételt képez, mert ennek a világpiaci ára a tavalyi árakhoz képest mindössze 5-10 százalékot csökkent, ezért az ipari paradicsomtermeléssel megéri foglalkozni. A gazdálkodó szerint a magyar mezőgazdaság negatívuma napjainkban a közel felére csökkent mezőgazdasági árak. Kiemelte azonban, hogy számukra nagyon fontos szerepet tölt be az öntözés technológiája és a biológiai védekezés, ezért az utóbbival kísérletet is végeznek több cég együttmőködésével. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?