Súlyos pénzeket bukhatnak ezzel a gazdák: sokan nem is tudják, pedig káros

Súlyos pénzeket bukhatnak ezzel a gazdák: sokan nem is tudják, pedig káros

agrarszektor.hu
Komoly problémát jelent nemcsak az európai, de a magyar mezőgazdaságban is az illegális, hamis növényvédő szerek jelenléte, térnyerére, ráadásul ezeket a készítményeket a különböző hatóságok is nehezen tudják kiszűrni - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián. Egyes szakemberek szerint félő, hogy a jelenlegi gazdasági környezet, a minden szinten végbemenő árrobbanássok oda fognak vezetni, hogy nőni fog az ilyen termékekkel kereskedők, és használók száma, amin az online platformok térnyerése is sokat lendíthet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt 13 évről elmondható, hogy a termékek széles palettáját nézve megnőtt a hamisítás Magyarországon, és ez alól a növényvédő szerek sem kivételek - tájékoztatott előadásában Nagy Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr őrnagyja a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián. Kiemelte, fontos a hamis növényvédő szerek elleni fellépés, ezek felderítése azonban nem egyszerű, hiszen elrejtésük nem okoz különösebb gondot az elkövetőknek. Ezen készítmények használata olyan óriási egészségügyi, környezeti és gazdasági károkat, problémákat okozhat, amelyek helyreállítása évekbe is telhet, és amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy milyen környezetromboló hatásuk van, szennyezik a talajt és az élővizet is. A szakember beszélt arról is, hogy lehet felismerni ezeket a hamis termékeket, az alacsony ár, a csomagolás, a kiszerelés, a nem megszokott állag és íz, a rossz, hibás leírás és használati utasítás árulkodó lehet, érdemes résen lenni. 

Nagy Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr őrnagyja
Nagy Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr őrnagyja

Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese tudatta, hogy tapasztalataik alapján a magyar átlag kicsit jobb az uniósnál, hazánkban ugyanis 10-15 százalék körüli a hamis növényvédő szerek aránya, ami azonban még így is magasnak számít, nem is beszélve a sok milliárdos gazdasági kárral, amit ezek a termékek okoznak. A szakember szerint a hamisítást nem lehet megszüntetni, és mindig rá kereslet, a mai gazdasági helyzetben pedig azt is látni kell, hogy a gazdálkodók, termelők, vásárlók a 10-20-100 forinttal olcsóbb termékeket is inkább megveszik. Nem segít mindezeken az online kereskedelem térnyerése sem, a Nébih folyamatosan nézi a neten megjelenő hirdetéseket, valamint próbavásárlásokat is végez, és bizony akadtak visszaeső ügyfelek az elmúlt években. A szakember kiemelte, találkoztak olyan termékkel, ahol semmilyen hatóanyag nem volt az eladott kannában, ami szintén óriási kár a gazdának, aki megveszi a terméke, kijuttja a növényre, ám nem történik semmi. 

Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese
Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese

Nagy Gábor kiemelte, habár NAV-szinten nem számottevő a hamis növényvédő szerek száma, a mostani árrobbanás azt vetítheti előre, hogy fel kell készülni az illegális és hamis szerek forgalmazásának megugrására. Ráadásul az online kereskedelem is nagyon dübörög, ahol az anonimitás csak az elkövetők segítségére lehet. 

Az biztos, hogy a hamis szerek csak kis részét tudjuk kezelni, elkobozni, eljárást indítani itt a határnál Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az azonban óriási kockázatot jelent, amikor olyan hatóanyagok jönnek be az országba, amiket nem tudunk azonosítani, vagy akár olyan régi készítmények érkeznek, amik az unión kívül még használhatók, ráadásul mindezek a termékek olcsóbb árfekvésűek általában

- közölte Sipos Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály főosztályvezetője.

Sipos Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály főosztályvezetője
Sipos Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály főosztályvezetője

Szalkai Gàbor, a Bayer Hungaria Kft. Közkapcsolati és Fenntarthatósági Vezetője úgy látja, az illegális és hamis készítmények piacra kerülése és használata óriási környezeti és gazdasági kockázatot vagy veszélyt okoz fenntarthatósági szempontból is. Hozzátette, egyértelmű, hogy a cégek nem azért fektetnek egy-egy termék fejlesztésébe, hogy utána illegális vagy hamis termékként a piacra kerüljön. A termelőket nagyban segítheti a hamis készítmények felismerésekor a csomagolás, a különböző egyedi azonosítók, de gyanús lehet az olcsó ár, illetve fontos, hogy mindig megbízható forrásból vásároljanak, csak legálisan, számal ellenében.

A mai helyzetben, az ilyen megemelkedett árak és a bizonytalanság mellett, egy felelősségteljesen gondolkozó termelő, nem engedheti meg magának, hogy illegális vagy hamis termékek vásárlásán, használatán gondolkozzon

- mondta a szakember.

Szalkai Gàbor, a Bayer Hungaria Kft. Közkapcsolati és Fenntarthatósági Vezetője
Szalkai Gàbor, a Bayer Hungaria Kft. Közkapcsolati és Fenntarthatósági Vezetője

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?