2019. október 18. péntek Lukács

Hírek - Agrárpénzek

130 milliárdot lopnak ki a gazdaságból az áfacsalók

Az Ernst and Young adótanácsadó elemzése szerint a hazai élelmiszerkereskedelemből származó adóbevételek negyedét tüntetik el a különféle cikkek jogsértő kereskedelmére szakosodott illegális körök.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Minden négy adóforintból egy nem jut el az államkasszába. A zöldség-, gyümölcs-, a hús- és baromfitermékek, a növényolaj, a kávé, a cukor, a tej- és malomipari cikkek jogsértő kereskedelme 130 milliárddal rövidíti meg az áfabevételeket. Az úgynevezett körhintacsalásnak nevezett módszer egyik válfaja az export módszer, mely során EU-exportra veszik a termékeket áfafizetés nélkül, majd több cégen keresztül belföldön értékesítik azokat. A másik típus az import módszer, amelyben EU-n kívüli országból hoznak be élelmiszert, melynek egy részét legálisan értékesítik, a másikat papíron az EU-n kívülre szállítják, miközben fiktív számlával belföldön adják el.

Az Ernst and Young becslése szerint az áfacsalás költsége viszonylag magas, így egy 10 százalékos áfakulcsnál már nem érné meg a visszaélés. Amennyiben nincs mód az áfa mérséklésére, akkor a fordított adózás bevezetését javasolják legkésőbb a jövő év elejétől - áll a tanulmányban, amelyet az alapvető élelmiszerek gyártóit, forgalmazóit tömörítő érdekvédelmi szervezet megbízásából készítettek.

Forrás: Magyar Nemzet


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu