Állami támogatás a gazdáknak: hazánk tovább nyújtaná

agrarszektor.hu
Az EU agrárminisztereinek hétfői tanácsülésén hazánk kezdeményezte annak az ideiglenesen érvényben lévő szabálynak a meghosszabbítását, amelynek értelmében 15 ezer euróig külön bizottsági engedély nélkül nyújtható állami támogatás a mezőgazdasági termelőknek - olvasható a BruxInfon.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az úgynevezett de minimis szabály értelmében alapesetben 3 évre 7500 euróig nyújtható állami támogatás az agrártermelőknek, külön bizottsági bejelentés nélkül. Az EU a gazdasági válságra való tekintettel 2009-ben átmenetileg egy évre 15 ezer euróra emelte fel a támogatási plafont. Ennek meghosszabbítását kérte most 2010-re (a 2011-es költségvetés terhére) a magyar delegáció, amelyet Sabine Laruelle belga mezőgazdasági miniszter szerint körülbelül egy tucat tagállam támogat.

A hétfői tanácsülésen a génmódosított növényekre vonatkozó szabályozás módosítása mellett a tavaly súlyos válságon átment tejszektor helyzete is napirendre került. Mint ismeretes, a KAP állapotfelmérésének keretében 2008-ban a tejkvóta-rendszer (mennyiségi korlátozások) 2015-ig történő fokozatos kivezetéséről döntöttek a tagállamok. A tejágazatot tavaly megrengető válság után azonban létrehoztak egy magas szintű munkacsoportot, amelynek feladata, hogy ajánlásokat tegyen az esetleges változtatásokra. Ezek közé tartozik a szektorra vonatkozó versenyszabályok módosítása, a termelői csoportok megerősítése és felállításuk ösztönzése, a nagyobb piaci átláthatóság biztosítása, a határidős piacok monitorozása, egyszóval minden olyan intézkedés, amely javítja a tejpiacok egyensúlyát.

Dacian Ciolos közölte, hogy a kvótarendszer megszűnése után sem fogja sorsára hagyni a tejágazatot, amely fontos szociális és vidékmegőrző szerepet is betölt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?