Külföldön is tarol a hazai kajszi

agrarszektor.hu
30 százalékkal nőtt a kajszibaracktermés a tavalyihoz képest, így körülbelül 50ezer tonna az idei termés az országban. Ezalatt Európa többi részére a csökkenés volt jellemző, ezért igen kedvező exportra lehet számítani.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjas bizottságának elnöke elmondta, évről-évre jelentősen javul a kajsziültetvények technológiai színvonala, és nő a termőterület (4700-5300 hektár között mozog.) Hozzátette, hogy a leszüretelt gyümölcsök mintegy 70 százalékát az iparban, a többit pedig frissen használják fel, az exportált barackokat pedig szintén leginkább az iparban hasznosítják.

Jó hír továbbá, hogy kint már 1-3euró között mozog a kilónkénti ár.

Magyarországon az elmúlt években drasztikusan lecsökkent a gyümölcsléfogyasztás, mely a termékdíj bevezetésének és az emelkedő áraknak is köszönhető, de szintén kevésbé jellemző a barack konzervipari és légyártási célú felhasználása.

Mindezek ellenére az emelkedő színvonalú pálinkagyártás miatt a kereslet szinten tartható, a minőségi magyar gyümölcs pedig kelendő - írja az Agroline.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 3. 06:06