2022. augusztus 16. kedd Ábrahám

Juh- és húsmarhákat támogató programot indít a VM

agrarszektor.hu
A juhágazat támogatási csúcséve lesz 2013., amikor a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kifizeti a jövőre igényelhető összegeket, a 2011. évi igénylések alapján anyajuhonként mintegy 5.000 forintos támogatást kapnak a gazdák; a tárca 2012-ben elindítja a Kérődző Szerkezetátalakítási Programot, amelynek a juhtartók és a húsmarha-tartók lesznek a kedvezményezettjei.

A minisztérium közleménye szerint a kérődző szerkezetátalakítási támogatásra évente 44,5 millió euró, mintegy 13 milliárd forint áll rendelkezésre. Az állattenyésztők a 2012. évi egységes kérelem benyújtásával egyidejűleg jelentkezhetnek a programra.

A VM közölte azt is, hogy 2012-ben még együttesen igényelhető a top-up (anyajuh és anyajuh kiegészítő) és a de minimis anyajuh támogatás, valamint a kérődző szerkezetátalakítási programban nyújtott megemelt egységes területalapú támogatás (SAPS). Ezek a tárca szerint együttesen komoly segítséget jelentenek a 2013. évi kifizetésekkor a magyar juhtenyésztőknek.

A közlemény idézi Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárt, aki a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén, Herceghalmon kiemelte: a Kérődző Szerkezetátalakítási Programot közösségi forrásból finanszírozza a tárca. A gazdák a gyakorlatban megemelt SAPS támogatást kapnak.

A Kérődző Szerkezetátalakítási Programot a 2004 óta működő nemzeti kiegészítő támogatások (top-up) jövő évtől kezdődő csökkenésének, majd 2013-ban történő megszűnésének ellentételezésére indítják. A top-up támogatások a régi és új tagállamok között meglévő támogatáskülönbségek kiegyenlítését szolgálják.

A kérődző szerkezetátalakítási támogatásért cserébe a gazdáknak vállalniuk kell, hogy részt vesznek a nemzeti programban, amely a foglalkoztatás fenntartására, a beruházásokra, a továbbképzésre, a szakmai fejlődésre, összességében tehát a vállalkozói tevékenység fenntartására ösztönöz.

A kérődző szerkezetátalakítási támogatásra évente 44,5 millió euró, mintegy 13 milliárd forint áll rendelkezésre. Az állattenyésztők a 2012. évi egységes kérelem benyújtásával egyidejűleg jelentkezhetnek a programra.

MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?