Újraindult a termelés Gyulán

agrarszektor.hu
A húsüzem újraindításán részt vevő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a minőségi élelmiszertermelés nagy jövő előtt áll Magyarországon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány kiemelt célja a minőségi élelmiszertermelés pozícióinak erősítése, igyekeznek kedvezőbb jogi és piaci környezetet teremteni a gyulaihoz hasonló terméket gyártó vállalkozások számára - mondta el Fazekas Sándor Gyulán. A városban és térségében 280 munkahelyet sikerült megőrizni, minden esély adott a sertéstenyésztés sikeres újjáélesztésére, és a bővülő ágazatnak a foglalkoztatásra is pozitív hatása lesz - fejtette ki a miniszter.

Budai Gyula államtitkár a gyulai termékek értékesítéséről az MTI-nek elmondta: a kereskedelmi partnerekkel folyamatosak a tárgyalások. A Gyulahús Kft.-nek eddig két nagy áruházlánccal sikerült megállapodást kötni, így a termeléssel párhuzamosan az értékesítések is indulnak. Az államtitkár megjegyezte: a kereskedelmi partnerek elfogadták a korábbi feltételeket, hiszen a gyulai termékeket nem törölték az árulistákról, a szállítások a korábbiakhoz hasonló volumenben folytatódnak. Az államtitkár hozzátette: egyelőre a belföldi piacokra termel az üzem, a hazai igényeket tudja kielégíteni, a termelés növelésével azonban vissza lehet térni a korábbi külpiacokra.

Görgényi Ernő polgármester az húsipar újraindítását a város ünnepeként méltatta, hiszen egy húsz éve tartó kedvezőtlen folyamat vett új fordulatot. Kiemelte, hogy a kormány és az önkormányzat összefogásával, a húsipari szakemberek támogatásával sikerült az ágazatot megmenteni, amihez a város 1,8 milliárd forint állami támogatást kapott. A Gyulahús Kft. ügyvezetője, Daka Zsolt a termelés volumenéről az MTI-nek elmondta: a héten 67 tonna különböző kolbászfélét és 58 tonna májast és egyéb felvágott termékeket gyárt a cég.

A gyulai önkormányzat január végén hétszáz millió forintos tőkeemelést hajtott végre a százszázalékos tulajdonában álló Gyulahús Kft.-nél. A testület akkor elfogadta a társaság 2013-ra kidolgozott üzleti tervét is, februártól decemberig a tervezetben 5,261 milliárd forint árbevétel és 43 millió forint nyereség szerepel. A Gyulahús Kft.-t az önkormányzat a gyulai húsipar újjászervezésére alakította meg január első napjaiban kétmillió forint jegyzett tőkével, majd január 24-én a testület 114 millió forint tagi kölcsön nyújtásáról döntött a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzésére. A Gyulahús Kft.-nél a gyártás 282 dolgozóval indult, a további létszámbővítés az üzleti eredmények függvénye lesz. Gyulán a rendszerváltás óta több termelőüzemet bezártak, a gyulai húsipar az első, amelyet helyi összefogással és a kormány támogatásával sikerült talpra állítani. A kormány a húsipar megmentésére 1,8 milliárd forintot adott a városi önkormányzatnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?