Újraindult a termelés Gyulán

agrarszektor.hu
A húsüzem újraindításán részt vevő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a minőségi élelmiszertermelés nagy jövő előtt áll Magyarországon.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A kormány kiemelt célja a minőségi élelmiszertermelés pozícióinak erősítése, igyekeznek kedvezőbb jogi és piaci környezetet teremteni a gyulaihoz hasonló terméket gyártó vállalkozások számára - mondta el Fazekas Sándor Gyulán. A városban és térségében 280 munkahelyet sikerült megőrizni, minden esély adott a sertéstenyésztés sikeres újjáélesztésére, és a bővülő ágazatnak a foglalkoztatásra is pozitív hatása lesz - fejtette ki a miniszter.

Budai Gyula államtitkár a gyulai termékek értékesítéséről az MTI-nek elmondta: a kereskedelmi partnerekkel folyamatosak a tárgyalások. A Gyulahús Kft.-nek eddig két nagy áruházlánccal sikerült megállapodást kötni, így a termeléssel párhuzamosan az értékesítések is indulnak. Az államtitkár megjegyezte: a kereskedelmi partnerek elfogadták a korábbi feltételeket, hiszen a gyulai termékeket nem törölték az árulistákról, a szállítások a korábbiakhoz hasonló volumenben folytatódnak. Az államtitkár hozzátette: egyelőre a belföldi piacokra termel az üzem, a hazai igényeket tudja kielégíteni, a termelés növelésével azonban vissza lehet térni a korábbi külpiacokra.

Görgényi Ernő polgármester az húsipar újraindítását a város ünnepeként méltatta, hiszen egy húsz éve tartó kedvezőtlen folyamat vett új fordulatot. Kiemelte, hogy a kormány és az önkormányzat összefogásával, a húsipari szakemberek támogatásával sikerült az ágazatot megmenteni, amihez a város 1,8 milliárd forint állami támogatást kapott. A Gyulahús Kft. ügyvezetője, Daka Zsolt a termelés volumenéről az MTI-nek elmondta: a héten 67 tonna különböző kolbászfélét és 58 tonna májast és egyéb felvágott termékeket gyárt a cég.

A gyulai önkormányzat január végén hétszáz millió forintos tőkeemelést hajtott végre a százszázalékos tulajdonában álló Gyulahús Kft.-nél. A testület akkor elfogadta a társaság 2013-ra kidolgozott üzleti tervét is, februártól decemberig a tervezetben 5,261 milliárd forint árbevétel és 43 millió forint nyereség szerepel. A Gyulahús Kft.-t az önkormányzat a gyulai húsipar újjászervezésére alakította meg január első napjaiban kétmillió forint jegyzett tőkével, majd január 24-én a testület 114 millió forint tagi kölcsön nyújtásáról döntött a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzésére. A Gyulahús Kft.-nél a gyártás 282 dolgozóval indult, a további létszámbővítés az üzleti eredmények függvénye lesz. Gyulán a rendszerváltás óta több termelőüzemet bezártak, a gyulai húsipar az első, amelyet helyi összefogással és a kormány támogatásával sikerült talpra állítani. A kormány a húsipar megmentésére 1,8 milliárd forintot adott a városi önkormányzatnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?