Tulajdonosi átrendeződések az élelmiszer-kiskereskedelemben

agrarszektor.hu
Érdemi tulajdonosi átrendeződések történtek a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi piacon: a múlt év júniusa óta tizenhárom fúziós kérelem érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) - tájékoztatta a hivatal pénteken az MTI-t.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az engedélyköteles összefonódások következtében országszerte 158 kiskereskedelmi egység cserélt gazdát, legnagyobb részük Budapesten, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon. A kiskereskedelmi piacot érintő fúziók számának kiugró emelkedése mögött elsősorban a Match, Profi és Cora üzlethálózatokat üzemeltető Delhaize csoport Magyarországról való kivonulása állt, nyolc kapcsolódó eljárásban összesen 57 Match és Profi üzlet került más vállalkozáscsoportok irányítása alá - közölte a GVH.

A boltokat nagyrészt a Coop és a CBA franchise rendszerekhez tartozó, egymástól független vállalkozások szerezték meg. Az engedélyköteles összefonódások következtében összesen ötvennel nőtt országszerte a Coop hálózatba tartozó boltok száma, míg a CBA hálózat nagyságrendileg ugyanannyi bolttal bővült, mint amennyi elhagyta azt.

A közlemény szerint az irányításszerzések számának emelkedésében fontos szerepet játszott a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi ingatlanok létesítésre és bővítésére vonatkozó jogszabályi korlátozás is, amely arra késztette a terjeszkedni kívánó piaci szereplőket, hogy működő boltokat szerezzenek meg újak építése helyett.

A GVH kiemelte: sok bolt értékesítése nem volt engedélyköteles a vevői vállalkozáscsoport vagy az átadott boltok alacsony árbevétele miatt, ezért ezekkel kapcsolatos kérelem nem érkezett a versenyhivatalhoz. Azok a piaci változások sem engedélykötelesek, ahol egy vállalkozáscsoport az általa üzemeltetett boltokat - adott esetben akár nagykereskedelmi hálózatot is - egyik franchise rendszerből egy másikba viszi át.

A kiskereskedelmi piacok hagyományosan lokálisak, hiszen a fogyasztók általában lakóhelyük vagy munkahelyük közelében vásárolnak élelmiszert és egyéb napi fogyasztási cikkeket, ezért a GVH elsősorban településenként, egyes esetekben pedig kistérségenként vizsgálta meg az irányításszerzés hatását. A hivatal minden esetben kötelezettség előírása nélkül engedélyezte az irányításszerzéseket, az eljárások során azonban kialakult a fúziók elbírálásának a korábbiakhoz képest kifinomultabb gyakorlata is. Az összefonódásokat engedélyező határozatokban az érintett termék- és földrajzi piacok kiterjedésére, valamint a versenyhatások felmérésére vonatkozóan is számos kérdésben foglalt állást a GVH - olvasható a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28