Orbán: csak egyetlen cöveket ütöttünk le

agrarszektor.hu
A magyar termőföldnél doktrinerek, máshol teljesen rugalmasak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai termőföldek 80 százalékának a kis- és a középbirtokosokhoz kell kerülnie és csak 20 százalékuk maradhat a hagyományos nagybirtokrendszerben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Ez az egyetlen törekvés, amelyet a kormány doktriner módon be kíván tartani a kisüzem-nagyüzem vitában, mindenhol máshol teljes rugalmasságot tanúsít. Megoldást akarnak találni arra is, hogy a ma elhagyott zártkerteket is meg lehessen művelni.

Csak egyetlen cöveket ütöttünk le, amit nem lehet kihúzni - fogalmazott a Somogy Televíziónak adott nyilatkozatában Orbán Viktor a kisüzem-nagyüzem dilemmával kapcsolatban. A kormány csupán ahhoz ragaszkodik, hogy a hazai termőföldek 80 százalékának a kis- és középbirtokosokhoz kell kerülnie, és csak 20 százalékuk maradhat a hagyományos nagybirtokrendszerben.

Ez az egyetlen olyan törekvés, amelyet doktriner módon be kell tartani, mindenhol máshol teljes a rugalmasság - jelentette ki a kormányfő. Szerinte minden üzemformára szükség van a kis családi gazdaságoktól a hatalmas, több száz embert foglalkoztató cégekig, és ez igaz a mezőgazdasági termelésre és az élelmiszeripari feldolgozásra is. A hazai jövedelempozíciókat - tette hozzá - javíthatja, ha az alapanyag-termeléshez kiépítjük saját élelmiszeriparunkat, mivel a profit egy része a feldolgozó szférában csapódik le.

A miniszterelnök szerint a másik, jövedelmezőségi szempontból is fontos cél, hogy ne legyenek megműveletlen földek az országban. Ma sincs sok ilyen, de például - idézte saját tapasztalatait - Nagykanizsa környékén akadnak olyan, kis aranykorona értékű területek, amelyeket meg lehetett volna művelni.

Orbán Viktor ma az úgynevezett elhagyott külterületi "zártkerteknél" lát nagyobb problémát, mert egyelőre "nem nagyon" találtak megoldást arra, hogy a zártkerteket miként lehetne a családi gazdaságok felé irányítani. A kormány már kétszer is foglalkozott ezzel a jelenséggel, a szakminiszter pedig dolgozik az ügyön - tette hozzá a kormányfő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55