Fogadjunk, hogy ezeket nem tudtad a Túró Rudiról!

agrarszektor.hu
A Túró Rudi még akkor is megunhatatlan, ha a gyárban dolgozó munkások bármennyit falatozhatnak belőle minden munkanap során. A Pénzcentrum az egyik legnagyobb hazai gyártótónál, a Sole-Mizonál járt.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

A IX. Coop Rally-n (melynek célja a minőségi magyar termékek népszerűsítése) lehetőségünk nyílt bekukkantani a Sole-Mizo Zrt. marcali üzemébe. Fotókat higiéniai okokból (csak szkafanderszerű védőruhában lehet bemenni) csak csomagolás után lehet készíteni. Sok érdekességet megtudtunk erről a desszertről, a gyártási folyamatról.

  • Mindössze két gyártó használhatja a Túró Rudi elnevezést: a Sole-Mizo Zrt. és a FrieslandCampina Hungária Zrt. (utóbbi gyártja a Pöttyöst)
  • A Túró Rudi hungarikum.
  • Elődjét az ötvenes években mázas sajtrudacskának hívták a Szovjetúnióban.
  • Ha az összes Túró Rudi fogyasztást nézzük, az akkora mennyiség, mintha minden egyes magyar 33 darabot fogyasztana évente.
  • Évente 22 milliárd forintot költünk Túró Rudira.
  • Annyi rudi készül évente a gyárban, amiket ha egymás mögé helyezzük, elérünk Budapestről az Északi-sarkra.

Túró Rudi gyártásra annyi tejet használnak fel évente ebben az üzemben, ami megtöltene két 50 méteres olimpiai úszómedencét.

A marcali üzemben csaknem harminc különféle rudi készül, többségük kakaómassza bevonóval. Van azonban egy különlegesség is, valódi csokoládé (ez kakaóvajból, míg az előbbi növényi zsírból készül) bevonattal.

Itt az üzemi dolgozók annyi rudit ehetnek, amennyit csak szeretnének - árulta el Mezriczkyné Talpas Ottília, minőségbiztosítási vezető.

A friss tejtől a dobozokig - Így készül

  • Miután a friss tej megérkezett az üzembe, maximum 36 órán belül feldolgozzák. A tejet homogenizálják (azért, hogy a zsír ne ússzon fel a tej felszínére), pasztörizálják (azaz hőkezelik), majd a túrókészítő tankba töltik. Itt megalvasztják, és elkészítik belőle a túrót.
  • Ezután ízesítik cukorral, citrommal, szőlőcukorral és keményítővel.
  • Az ízesített túró a formázó gépbe kerül, ebből pedig futószalagon jönnek ki a rudacskák.
  • A szalag áthalad egy csokibevonó függöny alatt. Az aprólyukú rácsnak köszönhetően alul is majdnem teljesen egyenletes lesz a bevonat.
  • A rudik mennek a hűtőalagútba, ahol rájuk dermed a bevonat.
  • A csomagológépek percenként 500 darabot csomagolnak, másodpercenként majdnem nyolc rudit.
  • Minden darabnak 17 gramm túrót kell tartalmaznia, ez másfél deci felhasznált tejet jelent. 30 gramm a súlya, a csoki pedig minimum 40 százalék lehet.
  • Emellett minden fázisban állandó minőségbiztonsági ellenőrzések folynak, és a kész rudikat is gyártási adagonként folyamatosan ellenőrzik, hogy minden előírásnak megfelelnek-e.

A már becsomagolt rudikról képek is készülhettek, itt a dobozolás, illetve a multipackos fóliázás:



NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?