Hamarosan bioetanol-nagyhatalom leszünk

agrarszektor.hu
Hamarosan Magyarországon lesz majd az EU legnagyobb bioetanol-gyártója, miután a Pannonia Ethanol dunaföldvári üzemében tegnap megkezdtek egy 60%-os kapacitásbővítést célzó beruházást - olvasható a társaság közleményében.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Pannonia Ethanol tegnap bejelentette, hogy elindították a cég dunaföldvári üzemének bővítését, amelynek eredményeképpen 60%-kal növekszik majd az etanolgyár kibocsátása. A beruházás megvalósulását követően Dunaföldváron lesz majd az EU legnagyobb etanolgyártó üzeme. A mostani fejlesztés értéke 33 millió euró, amivel a 2012-ben átadott gyár teljes beruházási költsége 200 millió euróra növekszik.

Az írországi székhelyű és Magyarországon, valamint Macedóniában beruházásokkal rendelkező Ethanol Europe Renewables Ltd (EERL) tulajdonában álló társaság a 33 millió eurós fejlesztést a Magyar Export-Import Bank 25 millió eurós beruházási hitelével valósította meg. A fejlesztés finanszírozásában részt vállalt a kanadai Cordiant Capital is.

A Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeme 2012 tavaszán kezdte meg működését, az eddig évente 280 millió literről a bővítés eredményeként 450 literre nő a megtermelt bioetanol mennyisége. Az etanolgyártás melléktermékeként a társaság fehérjében és ásványi anyagokban gazdag takarmányt is előállít, ennek éves mennyisége a beruházás által 200 ezer tonnáról 325 ezer tonnára növekszik.

A társaság a bioetanolt és az előállított takarmányt 20 országba exportálja, amivel a hazánkban megtermelt kukoricából az ország határain belül teremt a nemzetközi piacon is versenyképes termékeket. A cég működésének kezdete óta évente 275 millió euróval, a kapacitásbővítés hatására pedig majd évi 450 millió euróval járul hozzá a magyar GDP-hez

A Pannonia Ethanol kizárólag génmódosítástól és hormonkezeléstől mentes kukoricát vásárol, amivel garantálni tudja az élelmiszerbiztonságot, a kiegyensúlyozott kereslettel pedig erősíti a helyi mezőgazdasági közösségeket - olvasható a közleményben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?