Ez így nem mehet tovább - Megkongatták a vészharangot

agrarszektor.hu
Nem felel meg a mezőgazdasági termelés jelenlegi szerkezete a 21. század kihívásainak, ezért alapjaiban kellene átalakítani az ágazat felépítését - figyelmeztet a FAO. Ehhez az egész agrárstruktúrát felül kell vizsgálni és fenntartható rendszert kell létrehozni.

Ugyan 100 millióval csökkent a krónikus éhezés áldozatainak száma az utóbbi évtizedben, így is több mint 805 millió ember küzd az alapvető élelmiszerek hiányával - jelentette ki José Graziano da Silva, a FAO elnöke a február 20-án tartott nemzetközi klímaváltozási fórumon.

Régen az éhínség visszaszorításában a mezőgazdasági termelés növelése mutatkozott az egyetlen alternatívának. Mára azonban bebizonyosodott, hogy hiába tudunk elegendő mennyiségű élelmiszert termelni, az éhezés aránya még mindig aggasztóan magas. Ez a fajta termelési metódus - tette hozzá Silva - a továbbiakban elfogadhatatlan. Ráadásul a mai mezőgazdaság nem képes teljes mértékben környezetkímélően termelni, nem előzi meg a talaj degradációját, vagy a biodiverzitás csökkenését, pedig ezek az értékek nélkülözhetetlenek. Ennek fényében a jelenlegi termelési módszert felül kell vizsgálni, és egy olyan új mintarendszert kell létrehozni, amely rugalmas, fenntartható és körültekintő.

A klímaváltozás nem ködös fenyegetés többé - hangsúlyozta az elnök. A változások nem csak az élelmiszer-előállítást, hanem az élelmiszerkészletek elérhetőségét és stabilitását is befolyásolják, továbbá a mezőgazdasági termékek számára kiszámíthatatlanná teszik a piacot.

Mivel 2015-ben a FAO kiemelt figyelmet fordít a talajok védelmére, az elnök megjegyezte: "az egészséges talajoknak vitathatatlan szerepük van a  biodiverzitás megőrzésében és a szénciklus fenntartásában. Ezenkívül csillapíthatják a klímaváltozás következményeit, miközben megkönnyítik az adaptálódást." 

A gyakorlat számára ígéretes új irányvonal lehet az úgynevezett "klímatudatos" gazdálkodás. Ez könnyebbé teheti az alkalmazkodást a klímaváltozáshoz, miközben a termelők rugalmasabban reagálhatnak a természeti tényezők hatásaira. Mindezt anélkül, hogy túl nagy "ökológiai nyomot" hagynának. 

Ennek érdekében a FAO létrehozta a Klímatudatos Mezőgazdasági Világszövetséget. Az új koalíció alapját többek között a termelők, a feldolgozók, illetve a tudományos, oktatási és társadalmi szervezetek tagjai képezik. A szövetség célja, hogy fenntartható növekedés indulhasson el az agrártermelésben, nagyobb rugalmasság alakuljon ki az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban, valamint mérsékelődjön a szektor szerepe az üvegházhatás kialakulásában.

Emellett a FAO elnöke fontosnak tartja a másik, "agro-ökológia" elnevezésű irányzat elterjedését is. Ez olyan ökológiai szemléletű alternatívát jelent, amely ösztönzi a fenntarthatóság megőrzését és a produktivitás növelését.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?