Megbillent a forint, tovább szenved a dollár

agrarszektor.hu
Továbbra is kétséges, hogy összejön-e ma éjfélig az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos törvényhozási döntés. Eközben esélyes, hogy a vasárnapi német SPD-kongresszusi szavazáson olyan koalíciókötési felhatalmazás jöhet, amely az eurót erősítheti a dollárral szemben. A dollár esésének egyébként van még tere a technikai elemzés szerint, így könnyen lehet, hogy a 250 alatti tartományt is eléri a dollár/forint árfolyamban, így pedig új hároméves csúcsra ugrana a forint. Közben azért ma délelőtt gyengülni kezdett a forint az euróval szemben - írja a Portfolio.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Reggel óta már 70-80 filléres gyengülést mutat a forint az euróval szemben, a jegyzések 309,3-ig emelkedtek, így a dollár/forint jegyzések is 252-ig visszaemelkedtek. Közben a dollár továbbra is szenved az euróval szemben, a jegyzések 1,2280 körül ragadtak, azaz nagyon közel járunk ahhoz, hogy új hároméves eurócsúcsról (megfordítva dollármélypontról) beszélhessünk.Egyelőre csak az amerikai Képviselőház bólintott rá az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos újabb kezdeményezésre, igaz az is csak 4 hétre emelné ezt meg. Ugyanakkor a Szenátusnak ma éjfélig kellene döntést hoznia, de nincs meg a republikánusok kellő számú többsége (60 szavazat), így kérdéses, hogy mi lesz, leáll-e a központi kormányzat finanszírozása. 

Ez a dollárral kapcsolatos megítélést ronthatja, miközben a német koalíciókötési folyamatban előrelépés jöhet akkor, ha a vasárnapi SPD-kongresszus megadja a felhatalmazást a hivatalos tárgyalások elkezdésére. Ez inkább az eurót erősítő tényező lehet és nem véletlen, hogy mindezek miatt az euró/dollár 1,22 felett tudott maradni a napokban és ma már újra az 1,23-as eddigi lokális csúcsot közelíti (1,2310 felett új hároméves eurócsúcs lenne). 

Hároméves forintcsúcs - Mindjárt itt a 250 alatti dollár?

Az euró/dollár meghatározó súlyú a dollárindexben és ha a dollár tovább gyengül, akkor ez a dollárindexet még tovább húzhatja a mélybe. Ebben az esetben azonban esélyes, hogy a dollár/forint jegyzések a 250 alatti tartományba süllyednének, azaz új hároméves csúcsra érne a forint. Az euró/forint árfolyam napok óta nem mozog érdemben a 308-309 közötti tartományban.  

Hároméves forintcsúcs - Mindjárt itt a 250 alatti dollár?

Címlapkép forrása: Thomas SAMSON / AFP

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?