Megbillent a forint, tovább szenved a dollár

agrarszektor.hu
Továbbra is kétséges, hogy összejön-e ma éjfélig az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos törvényhozási döntés. Eközben esélyes, hogy a vasárnapi német SPD-kongresszusi szavazáson olyan koalíciókötési felhatalmazás jöhet, amely az eurót erősítheti a dollárral szemben. A dollár esésének egyébként van még tere a technikai elemzés szerint, így könnyen lehet, hogy a 250 alatti tartományt is eléri a dollár/forint árfolyamban, így pedig új hároméves csúcsra ugrana a forint. Közben azért ma délelőtt gyengülni kezdett a forint az euróval szemben - írja a Portfolio.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Reggel óta már 70-80 filléres gyengülést mutat a forint az euróval szemben, a jegyzések 309,3-ig emelkedtek, így a dollár/forint jegyzések is 252-ig visszaemelkedtek. Közben a dollár továbbra is szenved az euróval szemben, a jegyzések 1,2280 körül ragadtak, azaz nagyon közel járunk ahhoz, hogy új hároméves eurócsúcsról (megfordítva dollármélypontról) beszélhessünk.



Egyelőre csak az amerikai Képviselőház bólintott rá az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos újabb kezdeményezésre, igaz az is csak 4 hétre emelné ezt meg. Ugyanakkor a Szenátusnak ma éjfélig kellene döntést hoznia, de nincs meg a republikánusok kellő számú többsége (60 szavazat), így kérdéses, hogy mi lesz, leáll-e a központi kormányzat finanszírozása. 

Ez a dollárral kapcsolatos megítélést ronthatja, miközben a német koalíciókötési folyamatban előrelépés jöhet akkor, ha a vasárnapi SPD-kongresszus megadja a felhatalmazást a hivatalos tárgyalások elkezdésére. Ez inkább az eurót erősítő tényező lehet és nem véletlen, hogy mindezek miatt az euró/dollár 1,22 felett tudott maradni a napokban és ma már újra az 1,23-as eddigi lokális csúcsot közelíti (1,2310 felett új hároméves eurócsúcs lenne). 

Hároméves forintcsúcs - Mindjárt itt a 250 alatti dollár?

Az euró/dollár meghatározó súlyú a dollárindexben és ha a dollár tovább gyengül, akkor ez a dollárindexet még tovább húzhatja a mélybe. Ebben az esetben azonban esélyes, hogy a dollár/forint jegyzések a 250 alatti tartományba süllyednének, azaz új hároméves csúcsra érne a forint. Az euró/forint árfolyam napok óta nem mozog érdemben a 308-309 közötti tartományban.  

Hároméves forintcsúcs - Mindjárt itt a 250 alatti dollár?

Címlapkép forrása: Thomas SAMSON / AFP

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55