Bekerül az európai TOP-6 közé a magyar Master Good baromfi-feldolgozó

agrarszektor.hu
A kormány 3,4 milliárd forinttal támogatja a Master Good Kft. kisvárdai baromfi-feldolgozó üzemének 15 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását - jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kiemelte egyúttal, hogy a kisvárdai beruházás az első kedvezményezettje a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) új, technológiaintenzív befektetéseket ösztönző támogatási kategóriájának.

A Master Good cégcsoport Északkelet-Magyarország területén működik, integrált takarmány-termeltetéssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, broilerhizlalással és -feldolgozással foglalkozik. A Bárány család 100 éve, négy generáción keresztül foglalkozik baromfitenyésztéssel, az első generáció a Széchenyi grófok uradalmi baromfitenyésztője volt. A feldolgozott csirkék több mint 90%-át saját telepeiken nevelik. A nagy múlttal rendelkező vállalkozás a korábbi 24 milliárd forintos beruházást követően újabb befektetésről döntött.15 milliárd forintos kapacitásbővítést hajt végre, amit a kormány is támogat 3,4 milliárd forinttal.

Bárány László bejelenti a Master Godd bővítési terveit (Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd)

Bárány László, a Master Good Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a technológia- és tudásintenzív beruházással a kisvárdai üzem a hat legnagyobb kapacitású európai baromfifeldolgozó közé kerül. A fejlesztést követő második évben pedig 50 százalékkal nőhet a cégcsoport árbevétele, hosszabb távon javulhat tőkevonzó képessége, fejlődési lehetőségei bővülnek. Hozzátette, hogy a munkavállalók bére a következő évek alatt százalékban kifejezve kétszámjegyű mértékben nőhet, és a 450 beszállító is biztos megélhetésre számíthat. Nyolc-tíz éven belül a cég alkalmazottainak jövedelme - csakúgy, mint minden magyarországi munkavállalóé - a duplájára nőhet - fogalmazott a cégvezető. Bárány László hangsúlyozta, hogy a baromfifeldolgozás a rendszerváltást követően is a magyar élelmiszeripar kiemelkedő ágazata maradt, sőt évente 5-7 százalékkal bővíteni is tudja kibocsátását.

Szíjjártó Péter az élelmiszeripart a leginnovatívabb iparágak közé sorolta. Hozzátette, hogy az élelmiszeripar Magyarországon az első fél évben 8 százalékos éves növekedéssel 1500 milliárd forintot meghaladó termelési értéket állított elő, csaknem 140 ezer munkahelyet tart fönn. A Mastergood tavaly 69 milliárd forint árbevételt ért el, termékeinek majdnem háromnegyedét külföldön, 40 országban értékesítette. Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere közölte, hogy a település a vállalat munkaerő-igényének megfelelően elindította az élelmiszeripari mérnökök képzését, hiszen - mint mondta - a fejlesztésnek nemcsak kétkezi munkásokra, hanem jól képzett szakemberekre is szüksége lesz. A beruházás azért is különösen fontos Kisvárda számára, mert az új munkalehetőségekkel segíthet megtartani a helyi fiatalokat.

(Forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?