13 éves mélyponton volt a glifozát eladása

Agrárszektor
Kevesebb glifozát fogy, a peres ügyek száma viszont nő. Pedig a németek mindent megpróbáltak... A világ legnépszerűbb gyomirtó hatóanyaga ötéves türelmi idejét koptatja.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Spiegel Online értesülése szerint 2016-ban 13 éves mélypontra került a sokat vitatott gyomirtó-hatóanyag, a glifozát eladása Németországban. Hat évvel ezelőtt még évi 5000 tonna fogyott belőle, míg 2016-ban már csak 3800 tonna.

Összehasonlításul: hazánkban éves szinten 1300-1400 tonna glifozát fogy, világszinten pedig több mint 800 ezer tonna.

A totális gyomirtó legnagyobb felhasználója mindenhol a vasút, ahol a pálya gyommentesítésére használják. Németországban csaknem 68 tonna tiszta glifozát megy el erre a célra. A mezőgazdaságban a legnagyobb felhasználási cél a tarlók kezelése.

Olcsó és hatásos

A kormányzó pártok koalíciós szerződése tartalmazza, hogy Németroszág "amilyen gyorsan csak lehet" lemond a glifozát használatáról. A dokumentum eközben elismeri, hogy pillanatnyilag nincs olyan készítmény a világpiacon, amellyel a sokat vitatott hatóanyag kiváltható lenne. Vannak ugyan más készítmények a gyakorlatban, de ezek egyelőre vagy drágábbak, vagy rosszabb hatásfokkal működnek, mint a glifozát.

Németország elutasító magatársa 2017 második felében változott meg a hatóanyaggal szemben, és ennek is köszönhető, hogy a Bizottság megújította a gyomirtó európai engedélyét. A szavazáskor ugyansi a korábbantartózkodó álláspontjuk pártolóvá vált, ezzel létrejött a minősített többség a glifozát 5 éves engedélyének megadásához.

EZ IS ÉRDEKELHET
A dolog pikantériája, hogy időközben a németek kezébe került a glifozát legnagyobb gyártója és forgalmazója, az amerikai  Monsanto óriásvállalat (a két esemény között bizonyára van összefüggés). A vásárló Bayer egyelőre nem sok előnyét látja annak, hogy megkaparintotta a világ legnépszerűbb gyomirtóját is készítő vállalkozást: eddig körülbelül 8000-nél tart azoknak az amerikai peres ügyeknek a száma, amelyeket a Monsanto ellen indítottak a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03