Megemelték a de minimis keretet: 25 ezer euróig nyújtózkodhatunk!

agrarszektor.hu
A jelenlegi 15 ezerről 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek nyújtható csekély összegű (de minimis) nemzeti támogatás felső határát az Európai Bizottság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Főleg az állattartók esetében az utóbbi években több olyan úgynevezett "csekély összegű" támogatási konstrukciót dolgoztak ki, amelyek segíthetik munkájukat. Többek között ilyen a nyúltenyésztési, a méhészeti, a tenyészkos és tenyészbak vásárlásának  támogatása vagy az októberben meghirdetett, mangalicatartóknak nyújtott de minimis támogatás. Természetesen számos más területen, például a szőlőművelés gázolaj-felhasználásában is élhetnek a gazdálkodók a támogatás lehetőségével. Március közepére minden bizonnyal hatályba lépnek a megemelt felső határok.

A brüsszeli testület pénteki bejelentése szerint az új uniós állami támogatási szabályok megnövelik a maximális összeget, amelyet a nemzeti hatóságok a bizottság előzetes jóváhagyása nélkül kiutalhatnak a termelőknek. Ez nagyobb hatékonyságot és rugalmasságot tesz lehetővé, különösképp válság idején és a hatóságok gyors reagálását igénylő helyzetekben. A tagországok így a piac torzítása nélkül növelhetik a mezőgazdasági termelők támogatását, miközben csökkennek a nemzeti hatóságok adminisztratív terhei - mutattak rá.

A támogatás maximális összege az egyes gazdaságoknak három év alatt nyújtható 15 ezer euróról 25 ezer euróra emelkedik.

Az esetleges versenytorzulások elkerülése érdekében minden egyes tagország számára meg lett határozva egy maximális nemzeti összeg, amelyet nem léphet túl. Az egyes nemzeti felső összeghatárokat a szóban forgó hároméves időszakra vonatkozóan az ország éves mezőgazdasági termelésének 1,25 százalékában határozzák meg (eddig ez 1 százalék volt). Ha egy tagország a teljes nemzeti támogatási keretének legfeljebb 50 százalékát költi el egy adott mezőgazdasági ágazatban, akkor tovább növelheti az úgynevezett csekély összegű (de minimis) támogatást gazdaságonként 25 ezer euróra, a nemzeti maximumot pedig az éves termelés 1,5 százalékára. Ez a termelőnkénti felső határ 66 százalékos növelésének, valamint a nemzeti felső összeghatár 50 százalékos növelésének felel meg.

Azon országoknak, amelyek e legmagasabb felső határ mellett döntenek, nemzeti szinten kötelező központi nyilvántartást kell létrehozniuk. Ez lehetővé fogja tenni a támogatások nyilvántartását annak érdekében, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá váljon a csekély összegű támogatás nyújtása.

A megemelt felső határok március 14-én lépnek hatályba, és visszamenőlegesen alkalmazhatók az összes feltételt teljesítő támogatásokra.

"A gazdaságoknak nyújtható támogatás maximális összegének növelése nagyobb rugalmasságot biztosít a nemzeti hatóságoknak, akik gyorsabban és hatékonyabban tudják majd támogatni a kiszolgáltatott helyzetben lévő termelőket. Bizonyos esetekben az egyes termelőknek nyújtható állami támogatás összege 66 százalékkal növekedik. Az új szabályok a jövőben is a bejelentett állami támogatásokra vonatkozó szokásos szabályok mellett lesznek alkalmazhatóak" - közölte Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?