Európai Parlament: 100 ezer euró legyen a támogatási plafon!

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága 27 szavazattal 17 ellenében elfogadta a Közös Agrárpolitika reformjára vonatkozó javaslatát. Vannak benne jó és rossz elemek is. Most csak néhányat ragadtunk ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legfájóbb pontja a javaslatnak az, hogy a tagállamoknak a termelők közvetlen kifizetéseit 100 000 euróban kell maximalizálniuk, de a kapott támogatásból "levonható" - azzal szembe állítható - a termelést szolgáló munkaerőre kifizetett bérköltség fele. Másképp fogalmazva: a bérköltség felét hozzáadhatjuk a 100 ezres plafonhoz, és ez lesz az az öszeg, amit maximálisan megkaphatunk közvetlen támogatás címén.

Ez azt jelentené, hogy 360 ezer forintos bruttó átlagfizetéssel és 5 alkalmazottal számolva legfeljebb 53 millió 600 ezer forint körüli éves támogatásig nyújtózkodhat egy igénylő, ami területre lebontva egy 714 hektáros gazdaságot jelent.

Vagyis egy öt fős, szántókkal rendelkező üzem legfeljebb 700 hektáros méretig számíthatna közvetlen kifizetésre. Ez éppen 500 hektárral kevesebb, mint ahol ma Magyarország meghúzza a kifizetési határt. Ráadásul az EP közleményéből nem derül ki, hogy mit ért közvetlen kifizetés alatt, csak az alaptámogatásra, vagy a zöldítésre, esetleg minden más hektáralapú kifizetésekre is vonatkozik-e.


Javasolják tobvábbá, hogy a közvetlen kifizetések borítékjából 5 százaléknyi részt a kis- és közepes vállalkozások megnövelt hektáralapú támogatására fordítsanak a tagállamok, 2 százalékát pedig fiatal gazdálkodóknak ítéljék oda. A női szerepvállalást viszont a vidékfejlesztés keretében kívánják erősíteni az agráriumban. A képviselők a vidékfejlesztési költségvetés legalább 30 százalékát környezetvédelmi és klimatikus intézkedésekre szánnák, valamint a közvetlen kifizetések legalább 20 százalékát is a környezetvédelemre kellene fordítani (most az utóbbinak a 30 százalékát teszi ki a "zöldítés").

Mielőtt megijednénk, az EP csak az egyik szereplője a döntési folyamatnak, a Tanácsnak és a Bizottságnak is lesz még egy-két szava a Közös Agrárpolitikához. Bennfentesek szerint a három grémiumból az EP a legkevésbé fajsúlyos.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03