Szerb miniszterekkel tárgyalt Nagy István

agrarszektor.hu
Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimoviæ szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán. Az agrárminiszter a mezőgazdaság és a környezetvédelem aktuális kérdéseiről folytatott megbeszélést a szerbekkel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Branislav Nedimoviæ, szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel folytatott tárgyalás legfontosabb témái között az állat és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés szerepelt - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A jelenleg kidolgozás alatt álló mezőgazdasági dróntechnika kapcsán Magyarország számára értékesek Szerbia tapasztalatai, ott ugyanis már érvényes jogszabály rendelkezik ennek a technika alkalmazásának feltételeiről. Nedimovic miniszterrel folytatott egyeztetés során elhangzott, hogy az agrárdigitalizáció kapcsán fontos az oktatás, a kutatás, a szaktanácsadás területén működő kétoldalú programok kiszélesítése. Az Agrárminisztérium fenntartásában működő agrárszakképző intézmények közül 13 iskola rendelkezik szerb partnerrel. Emellett a Szent István Egyetem és az Állatorvosi Egyetem szintén együttműködést folytat szerb felsőoktatási intézményekkel. Az agrárminiszter Goran Trivan környezetvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélése középpontjában elsősorban a klímaváltozás, valamint egy természetvédelmi együttműködés állt, a felek egy magyar-szerb környezetvédelmi kormányközi egyezményt is aláírtak.

Nagy István elmondta, hogy az elmúlt öt éves időszakot tekintve, Magyarország egyik legfontosabb EU-n kívüli agrár-külkereskedelmi partnere Szerbia. Az agrárminiszter hangsúlyozta, a feldolgozott élelmiszerek és agrárgépipari termékek kereskedelmében további potenciál rejlik, ezért a tervek szerint ősszel egy agrár-üzleti fórummal kibővített agrár-munkacsoportülést szerveznek, ahol a céges együttműködések további lehetőségeit térképezik fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?