Milliárdos támogatást nyert a magyar projekt: jönnek az élő laboratóriumok

agrarszektor.hu
Az Európai Unió néhány éven belül vezeti be a tudományos kutatásban paradigmaváltást hozó "Living Lab" fogalmat. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) azonban már 2012-ben megelőzte a trendet az on-farm hálózat rendhagyó struktúrájának felépítésével. Az unió a jövőben tudományos kérdések elvi körüljárása helyett a gyakorlatorientált kutatást, és az ezt szolgáló együttműködéseket támogatja hangsúlyosan, ezért az ÖMKi részvételi alapú, helyspecifikus kutatási projekteket vezet gazdák bevonásával. Az on-farm projekt 1,1 milliárd forint összegű uniós keretből 2023-ig tovább bővülhet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A klímavédelmi szempontból is hatékony tápanyag-gazdálkodás, az ökológiai szemléletű talajvédelem kialakítása, a változatosabb művelési rendszerek kidolgozása, az ősi gabonafajok elterjesztése, a tájfajta paradicsomok népszerűsítése, és a fenntartható mezőgazdaság szolgálatába állított digitális megoldások fejlesztése, alkalmazása is szerepel a célok között, amelyeket a 2019-2023 projektidőszakra megítélt támogatásból hivatott megvalósítani az ÖMKi hét éve épülő on-farm hálózatának bővítésével - írja közleményében a kutatóintézet. Az ÖMKi on-farm hálózata önkéntes részvételen alapuló, gyakorlat-orientált kutatást valósít meg a magyar gazdákkal együttműködésben. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az on-farm hálózat célja a fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakítása. A hálózat tagjainak bevonásával zajló kutatások ezt a célt támogatják, a kutatások témáját azonban az ÖMKi a gazdákkal együtt, valós problémák mentén határozza meg. A projekt a résztvevő gazdáktól mindössze a kutatás sikere érdekében végzett együttműködést várja el. Minden helyspecifikus kísérletről összefoglaló dokumentáció készül, amely alapján a hálózat többi résztvevője is levonhatja a számára releváns tanulságokat, a kutatási helyszínt szolgáltató résztvevő pedig gazdaságára szabott eredményekkel, megoldási javaslatokkal gazdagodhat. Az ÖMKi célja, hogy olyan stabil élő laboratórium hálózattá váljanak, amely összefog gazdálkodókat, feldolgozóipari- és más termékpálya szereplőket, kutatókat helyspecifikus problémák megoldására, és amely menedzseli a közösen kidolgozott eredmények gyakorlatba történő bevezetését, illetve a magyar mezőgazdaság ökológiai pályára állítását.

Címlapkép forrása: ÖMKi

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?