Koronavírus: megvan, mikor és hogyan végezhetnek áruszállítást a magyar sofőrök

Koronavírus: megvan, mikor és hogyan végezhetnek áruszállítást a magyar sofőrök

agrarszektor.hu
Meghatározta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs az áruszállítást végző sofőrökre vonatkozó előírásokat, amely rendelkezések a mezőgazdasági áruszállításokat is nagyban érintik. Megállapították továbbá azt is, milyen esetekben adható felmentés a sofőröknek a házi karantén alól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az operatív törzs áttekintette, hogyan állhatnak munkába ismételten az áruszállítást végző sofőrök. A rendelkezések a lakosság életének és egészségének megóvását tartják szem előtt úgy, hogy az áruszállítás is folyamatos legyen. Az iránymutatás kitér arra is, milyen esetekben adható felmentés, ha a sofőrök házi karanténba kerülnek.

Az áruszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében a Korm. rendelet több rendelkezése kifejezetten a személyszállítás tekintetében tartalmaz korlátozást, és az áruszállítást nem érinti. A lakosság ellátásának biztosításához szükséges áruszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében felmerülhet annak indoka, hogy hatósági házi karanténba utalt, de több nap után a fertőzés jeleit nem mutató járművezetők esetében bizonyos feltételekkel sor kerülhessen az ismételt munkába állásra - olvasható a rendeletben. Erre figyelemmel az áruszállítás folyamatos biztosítása érdekében az Operatív Törzs az alábbi döntést hozta:

A magyar állampolgárságú járművezető a hatósági házi karantén kötelező 14 napos tartama alatt abban az esetben vállalhat újra gépkocsivezetői munkát, ha a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, nem tapasztalja magán a betegség tüneteit, és ezt munkáltatója is így ítéli meg. A járművezető ennek teljesülése esetén is csak abban az esetben hagyhatja el a számára kijelölt hatósági házi karantán helyszínét, ha erről az illetékes járványügyi hatóságot (határozatot hozó járási hivatal) értesíti, és a felrakóhelyről az országot az egyébként tranzit útvonalként kijelölt úton, legfeljebb az azon megjelölt üzemanyagtöltő állomást igénybe véve hagjya el. 

A rendelkezésekről szóló dokumentum innen tölthető le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31