Íme a gazdaságvédelmi akcióterv mezőgazdaságot és élelmiszeripart érintő részletei

Íme a gazdaságvédelmi akcióterv mezőgazdaságot és élelmiszeripart érintő részletei

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli a koronavírus-járvány okozta helyzet kezelése érdekben az utóbbi napokban bejelentett kormányzati intézkedéseket, melyeknek a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő részletei a NAK és az Agrárminisztérium összehangolt javaslatai mentén születtek meg.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a tagjaitól érkezett jelzések alapján az elmúlt hetekben az Agrárminisztériummal egyeztetve kidolgozta azon javaslatokat, amelyek a koronavírus hatásainak csökkentése érdekében szükségesek - írja közleményében a NAK. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs április 7-i sajtótájékoztatóján jelentette be a kormány legújabb gazdasági csomagját, amelyben az agrárgazdasági kamara javaslatai is jelentős súllyal szerepelnek. A gazdasági csomag számos területen érinti a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozásokat. A javaslatok legfontosabbak elemei a következők:

1.) Élelmiszergazdasági támogatási programok

 • Elindul a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő program

 • Kedvezőbbé válik az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel

 • Beruházási programok indulnak
 • A kutatás-fejlesztési és innovációs projektek indításának támogatása a modern adatalapú technológiák és eljárások bevezetése és alkalmazása céljából
 • Digitális Agrár Rezsicsökkentési program indul, amivel mérsékelhetőek a gazdák kiadásai 2021-től
 • Munkahelyvédelmi bértámogatás, és a munkaidőkeret maximális időtartamának meghosszabbítása.

2.) Adókönnyítések

 • Kiterjesztésre kerül a munkáltatói és munkavállalói tehercsökkentés a díszkertész-ágazat egy részére, a bortermelőkre, a pálinka-előállítókra és a kisüzemi sörfőzdékre június 30-ig
 • Elhalasztásra kerül az éves beszámolók és adóbevallások határideje szeptember 30-ra
 • Felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket (normál adózónak 75 napról 30-ra, megbízható adózónak 30-ról 20 napra).

3.) A hazai termékek nagyobb arányú megjelenésének támogatása a hazai közétkeztetésben és boltokban

 • Szabályozási környezet módosítása, a konyhák közösségi beszerzéseinek promotálása, optimalizálása, központosított beszerzéssel rövid ellátási láncban a hazai élelmiszer-gazdasági szereplők megerősítése érdekében
 • Egységes védjegyrendszer bevezetése
 • 2021-től élelmiszer nyomonkövetési rendszer kerül bevezetésre

4.) Kistelepülések ellátásbiztonságának elősegítése

 • Ehhez kapcsolódóan a szükséges logisztikai rendszer kialakítása, illetve megerősítése, munkahelymegtartó támogatások biztosítása

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bízik benne, hogy a fenti intézkedések segítséget jelentenek a nehéz helyzetbe került tagjainak ebben a kritikus időszakban. Az egyes intézkedések részletei várhatóan a következő napokban kerülnek ismertetésre, ezeket a köztestület a portálján (www.nak.hu) teszi közzé. A kamarai tagságtól számos észrevétel, javaslat érkezett már eddig is, azokra a továbbiakban is számít a NAK, mind az erre a célra létrehozott forródrótos telefonszámon (+36 1 803 62 33), mind a megyei agrárkoordinációs munkacsoportokon keresztül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?