Gazdák figyelem! Változott a támogatások felhasználásáról szóló rendelet

Gazdák figyelem! Változott a támogatások felhasználásáról szóló rendelet

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslataival összhangban több olyan jogszabály is megjelent a gazdaságvédelmi akcióterv részeként, amelyek kedvezően érintik a magyar mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. Az egyik ilyen, hogy változott a támogatások felhasználásáról szóló rendelet, és a vészhelyzet időszakában átmeneti intézkedéseket alkalmaz az irányító hatóság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy azt az Agrárszektor megírta, a gazdaságvédelmi akcióterv részeként több olyan intézkedés és jogszabály is megjelent, amelyek kedvezően érintik a magyar mezőgazdaságot, illetve élelmiszerpart. Az egyik ilyen, hogy átmeneti intézkedéseket alkalmaz az irányító hatóság a támogatások felhasználásával kapcsolatban, a NAK összegyűjtötte, hogy mit is jelent ez pontosan. 

EZ IS ÉRDEKELHET

- A vészhelyzet időszaka alatt az irányító hatóság meggyorsítja a projektgenerálási szakaszt. A társadalmi egyeztetésre engedélyezett eddigi 15 napos határidő 5 napra módosul, valamint a standard felhívások megjelenését követő 15. napon, már be lehet nyújtani a kérelmeket.

- A támogatási döntésről szóló értesítés átvételét követően az irányító hatósághoz benyújtott indoklással, akár - az eddigi 30-ról - 120 napra is kitolható az okirat megkötésének az időpontja. A szerződéskötésekre vonatkozó határidőknél mellőzik a szankciókat, ha a kedvezményezett igazolja, hogy a fennálló vészhelyzet miatt nem tudott időben teljesíteni.

- A pályázatok fizikai befejezésének napja, a mérföldkövek időpontja, valamint a záró kifizetési igénylés benyújtási határideje három hónappal automatikusan meghosszabbodik.

- A változás-bejelentésekre rendelkezésre álló nyolc napos határidő a vészhelyzet megszűnését követő napon kezdődik. Nem szükséges támogatási szerződést módosítani, ha a mérföldkövek elérése, valamint a fizikai befejezés dátuma hat hónapot meg nem haladóan késik.

- Az IH az előleg elszámolásának a végső időpontját kitolta a kézhezvételtől számított három évről 39 hónapra. A támogatási előleg mértéke a megítélt támogatás összegének legfeljebb 50%-a, ETHA esetén legfeljebb 80%-a a veszélyhelyzet kezelése érdekében elrendelt kormányzati intézkedésekkel érintett ágazatok esetén. Az eddigi egy évről 15 hónapra -a kézhezvételt követően - módosították az előleg visszafizetését, ha nem nyújt be a pályázó kifizetési kérelmet.

- A tisztázó kérdésekre vonatkozó három napos határidőt megemelték hét napra.

- A veszélyhelyzet miatt elmaradt rendezvények, képzések, workshopok veszélyhelyzet kihirdetése előtt aláírt szerződés vagy megrendelés alapján felmerülő kiadásai (szállás, teremfoglalás, oktató díjazása, utazási költség) elszámolhatóak.

- A pályázatok záró kifizetési igénylését helyszíni ellenőrzés nélkül is jóvá lehet hagyni. A vészhelyzet időtartamával megegyezően nő a fenntartási időszak hossza. Kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a dokumentumokat, illetve az átmeneti időszakban a helyszíni szemlék elhalasztásra kerülnek.

- A kifizetési igénylések során elegendő az engedélyezési eljárások benyújtását igazolni (ez alatt értve az építési engedélyeket, a használatbavételi engedélyeket stb.) Az elszámolásokhoz elegendő a szerződés, a számla, a kifizetési bizonylat és a számlarészletező. A módosítás miatt gyorsabb és könnyebb lesz a támogatások pénzügyi teljesítése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lapunk arról is beszámolt, hogy változtak az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének szabályai is. Legfeljebb kétszázmillió forintra emelték a hitelkeret maximumát, a díjtámogatást pedig 100 százalékra növelték. A folyószámlahitelhez csekély összegű támogatást vehetnek igénybe elsődleges mezőgazdasági termelési, halgazdálkodási, mezőgazdasági termékek feldolgozási, mezőgazdasági termékek forgalmazási, erdőgazdálkodási, illetve vadgazdálkodási tevékenységet folytató, a kis- és középvállalkozási kritériumoknak megfelelő vállalkozás vagy természetes személy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03