Kilőttek az árak a mezőgazdaságban: mutatjuk, mik drágultak a legjobban

Kilőttek az árak a mezőgazdaságban: mutatjuk, mik drágultak a legjobban

MTI
Márciusban 10,3 százalékkal magasabbak voltak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel azelőtt, az éves áremelkedés 4,2 százalékponttal nagyobb volt a februárinál - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növényi termékek éves áremelkedése a februárihoz képest 5,7 százalékponttal 6,7 százalékosra gyorsult, a zöldségfélék kivételével minden termékcsoportban erősödött a drágulás üteme. Az élőállatok és állati termékek ára 17,4 százalékkal nőtt egy év alatt, ami 1,1 százalékponttal több a februárinál. Az élőállatok felvásárlási ára átlagosan 23,2 százalékkal nőtt tavaly márciushoz mérve 1,1 százalékpontot erősödött februárhoz képest, az állati termékek, azaz a tej és a tojás 6,0 százalékkal drágultak, ami 0,9 százalékponttal nagyobb emelkedés a februárinál.

A növény félék között a gabona felvásárlási árak átlagosan a tavaly márciusi szinten voltak, de februárban még 9,6 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól. A gyümölcsök drágulása a februári éves emelkedés üteméhez képest 17,4 százalékponttal 45,7 százalékra ugrott, a burgonya ára 8,7 százalékponttal kisebb mértékben, 2,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az első negyedévben 6,2 százalékkal voltak magasabbak a felvásárlási árak, a ráfordítási árak viszont csak 0,4 százalékkal emelkedtek, így az agrárolló 5,8 százalékos javulással a termelőknek kedvezett. A ráfordítási költségek közül legjobban az állatgyógyászati szerek drágultak 5,8 százalékkal, a műtrágya viszont 10,1 százalékkal olcsóbb volt, mint a tavalyi első negyedévben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?