Elképesztő: ki nem találnád, mire használja a kávézaccot egy brit cég

agrarszektor.hu
A kávéfogyasztás során rengeteg hulladék keletkezik, kezdve az egyszer használatos és eldobható poharakkal, de ide tartoznak a műanyag kanalak és kevergetők, valamint az édesítőszerek csomagolásai is. Valamint a kávézacc. Egy nap alatt a világ lakossága körülbelül 2 milliárd csésze kávét iszik meg, amiből megközelítőleg 6 millió tonna kávézacc keletkezik. Ezt pedig akár bioüzemanyagként is lehet hasznosítani, ahogy arra egy brit cég rájött.

A kávéfogyasztás nemcsak temérdek mennyiségű papír- és műanyag szeméttel jár, hanem rengeteg kávézaccal is. Egy 2011-es kutatás szerint az emberiség naponta 2 milliárd csésze kávét fogyaszt el, aminek következtében körülbelül 6 millió tonna kávézacc keletkezik, ami hulladéknak számít, és a szeméttelepekre kerül A kávézacc ráadásul, ahogy minden szerves anyag, a hulladéklerakókban bomlásakor üvegházhatású gázokat bocsát ki, amivel hozzájárul a globális felmelegedéshez, írta meg a CNN.

Ezen kíván változtatni egy brit cég, a Bio-bean, amely évi 7 ezer tonna kávézaccból készít bioüzemanyagot. A cég számításai szerint ugyanis 80%-kal kisebb kibocsátással jár, ha üzemanyag készül a kávézaccból, mintha a hulladéklerakóban kötne ki. A Bio-bean már 2017-ben kifejlesztett egy kávéalapú üzemanyagot, amellyel a cég a londoni buszokat tervezte üzemeltetni, azonban akkoriban még nem tudtak ezt olyan mennyiségben és olyan áron előállítani, hogy érdemes legyen átállítani ezekre a mondott járműveket.

A Bio-bean ezért letett a kávéalapú folyékony bioüzemanyagok gyártásáról, és inkább az ugyancsak kávéalapú, de szilárd tüzelőanyagok előállítására kezdett összpontosítani, amelyeket magánházak, ipari létesítmények és üvegházak fűtésére is fel lehet használni. A Bio-bean ipari bojlerek fűtésére alkalmas pelleteket és kazánokban eltüzelhető rönköket is készít a kávézaccból. A folyamat során a kávézaccot először megtisztítják a papír és műanyag szennyeződésektől, majd alaposan kiszárítják, a folyamat végső lépéseként pedig tüzelőanyagot állítanak elő belőle.

George May, a Bio-bean igazgatója szerint az általuk készített rönkök és pelletek 20%-kal melegebben és ugyanennyivel tovább is égnek, mint a hagyományos fűtőanyagok. Jenny Jones a Leedsi Egyetem professzora szerint az újrahasznosított kávézaccból lehet tüzelőanyagot készíteni, de azt meg kell vizsgálni, hogy ennek az eltüzelése milyen hatással van a karbonkibocsátásra, és hogy nem lenne-e értelmesebb ezt egyszerűen hulladékként elégetni, vagy mulcsot készíteni belőle. A professzor szerint ugyanis a kávézacc, mint minden biomassza-maradvány, magasabb kén- és nitrogéntartalommal rendelkezik, mint a legtöbb fa, így ennek égésekor kén-dioxid és különféle nitrogén-oxidok juthatnak a légkörbe.

A Bio-bean ezzel szemben rámutatott, hogy az általuk előállított, kereskedelmi forgalomban kapható tüzelőanyagok minden szükséges hatósági tanúsítvánnyal és engedéllyel rendelkeznek, valamint a kávéalapú tüzelőanyagok alacsonyabb részecskekibocsátással rendelkeznek, mint a legtöbb farönk. George May elmondta, hogy a következő öt évben Északnyugat-Európa piacain is szeretnének megjelenni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?