2020. augusztus 11. kedd Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Agrárpénzek

2021-ben Magyarország rendezi a Európai Lovas Játékokat

Több mint 6 milliárd forintba kerülne a 2021-es budapesti lovas Eb megrendezése – derült ki a hvg.hu birtokába került jelentésből - de ebből alig több mint 1 milliárd forintot lehet a bevételeiből finanszírozni. Járulékos bevételeket jelentene viszont a turizmus számára, nemcsak rövid, hanem hanem hosszabb távon is.
 
 

Több mint 6 milliárd forintba kerülne a 2021-es budapesti lovas Eb megrendezése, ráadásul a költségek túlnyomó részét a kormánynak kellene állnia közpénzből – derült ki a hvg.hu birtokába került, nem nyilvános jelentésből. A Pénzügyminisztérium ellenzi a költekezést, de a vadászati világkiállításhoz kapcsolódó sporteseményt mindenképp Budapesten akarják tető alá hozni. Ehhez még pályákat, mobillelátókat, akadálypályákat és egy sor létesítményt kell két helyszínen felépíteni, miközben a szilvásváradi lovasstadiont elvileg pont a nagy versenyekre hivatkozva betonozták a Bükk szívébe - jegyzi meg a portál.

Idén nyáron nyerte el a Magyar Lovassport Szövetség a 2021. évi Európai Lovas Játékok, vagy ahogyan csak emlegetik, a lovas Eb rendezési jogát, ami összekapcsolódik majd a 2021-es vadászati világkiállítással. A hvg.hu birtokába került jelentést a Kásler Miklós vezette Emmi sportállamtitkársága készítette a kormány számára hivatalos tájékoztatásképpen. Az ebben szereplő költségvetés alapján

a lovas Eb pontosan 6 687 125 000 forintba kerülne, és a rendező lovasszövetség szerint ebből alig több mint 1 milliárd forintot lehet a bevételeiből finanszírozni,

számításaik szerint ennyi jönne be a szponzori, reklám, jegybevételből, illetve a nevezési díjakból. A fennmaradó részt, vagyis 5,6 milliárd forintot a kormánynak kellene hozzátennie két évre elosztva: már 2020-ban 1,8 milliárd, majd a rendezés évében 3,8 milliárd forintot. A Pénzügyminisztérium ugyanakkor jelezte, hogy már „a 2020. évi forrás biztosítását sem tartják támogathatónak”.

Zsokék a rajt előtt (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A magyar lovasszövetség még tavaly ősszel pályázott a Nemzetközi Lovas Szövetségnél (Fédération Équestre Internationale, FEI) a lovas Eb rendezési jogáért. A lehetséges helyszínekkel egyeztetve dőlt el, hogy a fővárosi Kincsem Parkban, illetve a Nemzeti Lovardában tartják majd az Eb-t. A két helyszínen azonban egy sor berendezés, pálya és más szükséges összetevő hiányzik. A Kincsem Parkban a nézőtér sem megfelelő az elvállalt rendezvény lebonyolításához, ezért a versenypálya körül egy 15 ezer fő befogadására alkalmas mobil lelátórendszer is létesülne. A Nemzeti Lovardát viszont két éve újították fel, és ahogy írják, „jelenlegi infrastruktúrájával szinte teljes mértékben megfelelő".

A jelentés nem említi a szilvásváradi lovas stadiont, noha annak építésére a hivatalos indoklások szerint pont a rangos, illetve nemzetközi versenyek miatt volt szükség - írja a hvg.hu. A szilvásváradi beruházással szemben az egyik legfőbb érvként mindig is az hangzott el, hogy nehezen megközelíthető, a Budapestre szervezett Eb gyakorlatilag ezt támasztja alá. A várható nézők számát 40 ezer emberre teszik az előterjesztők, így szerintük a fővárosi turizmust a résztvevők és az érdeklődök több mint 105 ezer vendégéjszakával dobnák meg.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu