Elárulta a titkot a Veszprém megyei férfi: így lehet ma sikeres egy családi gazdaság

Elárulta a titkot a Veszprém megyei férfi: így lehet ma sikeres egy családi gazdaság

Bõle István
Több mint kétszáz hektáron is lehet sikeres egy családi gazdaság a jelenlegi magyarországi gazdasági körülmények között. Ehhez viszont maximális szakmai felkészültség, a piaci viszonyok állandó szemmel tartása és elemzése, valamint egy kevés kísérletező kedv is szükséges. Egy példa Veszprém megyéből, a Bakony aljáról, a Pápa melletti Takácsiból, a két generációs Kunszt családi gazdaságból.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ezekben a napokban kukoricát vetnek. Ez a legnagyobb területen termelt növényük ebben az esztendőben. Terveik szerint meghaladja majd a 100 hektárt is. A döntő érv a terület növelése mellett, hogy a térségben most a tavalyi kukorica ára tonnánkénti ára meghaladja a 78 ezer forintot. A tendenciák elemzése után arra jutott a családi tanács, hogy a következő időszakban elsősorban az ipari növényektől várhatnak magasabb jövedelmezőséget. Ezért egy kicsit sajnálják, hogy a tavalyi 30 hektáros repcéjük után az idén csak 9 hektáron vetették el ezt a növényt. Egy éve a fagykár miatt kevés termett az olajos magvakból, az idén viszont szépen fejlődik és egyelőre nagyobb termést ígér ez a növény.

Tritikálé, őszi árpa, kevés búza és napraforgó szerepel még a vetésszerkezetben. Az idén először facélia termesztésével is megpróbálkoznak. Harminc hektárra szerződtek. Terveik szerint jövőre a takarmánycirok is belekerül a terménypalettájukba. Ezt a növényt a szomszédos falvakban már többen termelik. Vele kétszer hasznosítják a termőterületet. A rozs szenázs után vetik el. Igénytelen növény és mégis jól fizet. Például ha bokor alá kerül be a vetőmag, még ott is termést érlel a takarmánycirok. Olyan helyen, ahol például a kukorica 20-30 centiméteresnél magasabbra nem nő meg. Biztos vevőt jelentenek a takarmánycirokra a környéken működő tejtermelő gazdaságok.

A hűvös áprilisi időjárás miatt nem aggódunk. Elődeink az évszázados megfigyelések alapján azt tartották: hűvös április, nedves május. Ha ez a tömör megállapítás ebben az esztendőben is igaz lesz, akkor jó termésre számíthatunk

 - mondta az Agrárszektornak Kunszt Szabolcs.

Az értékesítésben biztonságot ad a családi gazdaságnak, hogy évekkel korábban tagjai lettek egy értékesítő szövetkezetnek. Döntően ezen a szervezeten keresztül értékesítik a terményeiket, de - például vetőmagtermesztésre - egyedi szerződéseket is kötnek más vállalkozásokkal. A mostani időszakban érzékelhetően erős verseny van a terményekért. Ahogy Kunszt Szabolcs fogalmaz: 

Most bármit, bármennyit, bármikor el lehet adni. 

Csupán az ár kérdéses ezekben a hónapokban, de az is szinte minden terménynél emelkedő tendenciájú. Ennek a családi gazdaságnak az év első napjaiban csupán kisebb mennyiségű takarmánybúzája volt raktáron. Ezt 70 ezer forintos tonnánkénti áron adják el. Ugyan nincs saját fedett tárolójuk, mégsem kell a betakarítás utáni napokban túladniuk a terményükön. A szövetkezetnek megfelelő nagyságrendben van tárolókapacitása.

Összesen kétszázötven-hatvan hektáron gazdálkodnak. Ennek a területnek körülbelül a fele van tulajdonukban. Eddig minden esztendőben sikerült valamennyivel bővíteni a saját területüket. A teljes megművelt szántó nem egészen a fele bérlemény. A telephelyüktől legtávolabbi parcella mintegy 25 kilométerre van. Az újabb földek megvásárlása illetve bérlése sok-sok utánjárást igényel a gazda szerint. Kunszt Szabolcs az Agrárszektor kérdésére úgy vélekedett, hogy az optimális nagyság a mostaninál 50-60 hektárral nagyobb lenne.

A területük döntő részére megnyerték az AKG-s támogatást. Most nagyon várják a már megígért agrárdigitalizációs pályázat kiírását. Ha az elérhető javak között erőgép is lesz, akkor feltétlenül pályáznak majd. Traktor és műtrágyaszóró beszerzése sokat javítana a gazdaság költséghatékonyságán. Ehhez természetesen szükség lenne egy teljes birtokfelmérésre is, aminek költsége ugyancsak milliós nagyságrendű. 

Most sem permetezünk feleslegesen és pazarlóan nem szórjuk a műtrágyát, de a digitalizációval még közelebb kerülnénk a kemikáliák optimális felhasználásához. Mi most közép intenzíven gazdálkodunk, ebben jelenthet előrelépést egy megnyert pályázat a családi gazdaságunkban

 - hangsúlyozta Kunszt Szabolcs.

A Kunszt család gazdaságától nem áll távol az állattenyésztés sem. Tavaly megpróbálkoztak a sertésneveléssel. Ám, rossz periódusban kezdték. Akkor, amikor nagyon drágán lehetett hozzájutni a választási malacokhoz, amikor pedig a kész hízott sertések értékesítésére került a sor, igen alacsonyak voltak a felvásárlási árak. Ezért állatonként 6 ezer forint lett a veszteség. Ám, a balsiker nem vette el a kedvüket, úgy tervezik, hogy ennek az évnek a második felében ismét próbálkoznak majd. Némi biztonságot ehhez is egy már meglévő haszonállat értékesítő szövetkezeti tagság adhat, persze a jövedelmezőséghez azért megfelelő értékesítési árak is szükségesek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?