Hatalmas agrárberuházási dömping indulhat Magyarországon

Hatalmas agrárberuházási dömping indulhat Magyarországon

agrarszektor.hu
Habár a koronavírus-járvány hatását az agrárium és az élelmiszeripar is megérezte, az időjárás, a különböző állatbetegségek, valamint a takarmányárak növekedése sokkal több gondot okoz az ágazat és a termelők számára - mondta az Agrárszektornak Bognár Róbert, a Budapest Bank agrárszakértője. Kiemelte, ez utóbbi olyan súlyos problémát jelent, hogy a drágulás a közeljövőben az összes termékpályán végig fog söpörni, így fel kell készülni arra, hogy a fogyasztói árak, főként a hús-és tejtermékek ára is emelkedni fog. A szakemberrel többek között arról is beszélgettünk, mit jelenthet hosszú és rövid távon a magyar agrárium számára az a történelmi mértékű támogatás, amelyet 2027-ig kap, mire kell felkészülniük a gazdáknak 2021-2022-ben, illetve miért fontos az öntözésfejlesztés és az agrárdigitalizáció Magyarország számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koronavírus-járvány hatását minden ágazat megérezte, és habár a mezőgazdaság viszonylagosan válságállónak bizonyult, általánosságban elmondható, hogy az időjárás (aszály, fagy), valamint az állategészségügyi járványok (ASP, madárinfluenza) több gondot okoztak az agrárium és a termelők számára, mint a COVID-19 - közölte Bognár Róbert. Hozzátette, tavaly a gyümölcsösök nagy részét jelentősen érintették a tavasz végi - nyár elejei fagyok, a mennyiségi kiesést azonban az árak emelkedése nagyrészt tudta kompenzálni. Időjárás szempontjából az idei év hasonlóan indult, mint a tavalyi, kevés volt a csapadék, az enyhe, hómentes télre hűvös tavasz jött, hideg- és melegfrontok váltották egymást, és későn jött fagyok is voltak, amelyek óriási károkat okoztak a hazai gyümölcsösökben. A fákat pont a virágzás és a kezdődő bimbózás időszakában érték a mínuszok, a kajszi és az őszibarack ültetvényeken például már most tudni, hogy komolyak a veszteségek, így a termelők attól tartanak, hogy a termés nagy részére a 2020-as évhez hasonlóan idén is keresztet vethetnek. Habár az időjárásra lokálisan nincs ráhatása senkinek, a szélsőségek hatását többféle módon lehet enyhíteni. Ilyenek akár az országos jégkármérséklő rendszer, a különböző fagykármentesítő berendezések, a korszerű ültetvények, a megfelelő öntözés (normál és fagyvédelmi), a megfelelő, rezisztens fajtájú növények, valamint a korrekt agrárbiztosítás kötése - hangsúlyozta a szakember, és hozzátette, a fenti beruházások finanszírozásában a Budapest Bank is tud segíteni.

Bognár Róbert (Forrás: Budapest Bank)

Az állatbetegségek évek óta beárnyékolják a gazdák életét, nem volt ez másképp 2020-ban sem, és várhatóan idén sem lesz másként, hiszen a napokban ismét kimutatták a madárinfluenza vírus jelenlétét egy hazai pulykatartó telepen, afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznókat pedig rendre találnak a magyar erdőkben. Az ASP németországi felbukkanása a hazai sertéstenyésztőknek is komoly problémát jelentett, a madárinfluenza pedig az elmúlt évtized legnagyobb pusztítását végezte - mondta Bognár Róbert. A sertés és a baromfi termékpálya kettős nyomás alá került az elmúlt időszakban, egyrészt mivel mindkét betegség érinti Magyarországot, emiatt az export, illetve értékesítési lehetőségek lecsökkentek, amihez hozzájárult az is, hogy a koronavírus-járvány okozta értékesítési zavarok jelentősen megemelték a fagyos készleteket a vágóhidakon. Ezek külön-külön is árcsökkentő tényezők, viszont a brutális takarmányár-robbanás miatt a termelési költségek is jelentősen emelkedtek az elmúlt fél évben, amely költségeket nem tudták azonnal áthárítani a termelők - tudatta az agrárszakértő.

A fenti kettő eredménye, hogy mind a termelői, mind a feldolgozói jövedelmezőségek csökkentek, esetenként el is tűntek, így a közeljövőben a takarmányárak növekedése végig fog menni mindegyik termékpályán, azaz a fogyasztói árak emelkedni fognak.

Nagyon sok ágazatot és szektort szinte kilátástalan helyzetbe sodort a COVID-19, a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra azonban mindig szükség lesz - emelte ki a szakember. Hozzátette, ez a két ágazat akkor lehet nyertese a mostani járványnak, ha adekvát választ képes adni a fogyasztói igényekre. Ebbe például bele tartozik a mezőgazdaság részéről az egységes árualap kibocsátás, mind minőségben, mind pedig mennyiségben, valamint a folyamatosan változó, egészségesnek mondott táplálkozás igényeihez való igazodás. Ugyanakkor az élelmiszeriparnak is reagálnia kell az átalakult fogyasztói igényekre, jól látszik például, hogy a kényelmi (félkész, kész) ételek (magasabb hozzáadott érték mellett) előállítása lehet a jövő.

A koronavírus-járvány okozta likviditási gondok tompítása érdekében 2020-ban több új agrárhitel-konstrukció is született, illetve módosultak a már futó finanszírozási programok feltételei.

A Budapest Bank tavaly az elsők között vezette be a gazdaságélénkítő programcsomag hiteltermékeit, emellett a gazdák között nagy népszerűségnek örvendett az MNB NHP Hajrá, valamint az Agrár Széchenyi Kártya Plusz folyószámlahitel konstrukció is megnövekedett számban segítette a likviditás, forgóeszköz finanszírozását. A Budapest Bank-nál teljes az agrárium és az élelmiszeriparhoz kötődő termékpaletta. Amennyiben lesznek újabb termékek a gazdaságélénkítő programban, azok bevezetésében is lehetőség szerint az elsők között szeretnénk lenni

- tájékoztatott Bognár Róbert.

A Közös Agrárpolitika (KAP) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig összesen 7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére. Mivel a források jelentős része beruházáshoz kapcsolódik majd, Magyarországnak lehetősége lesz felzárkózni a versenytársakhoz, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a hatékonyságjavítást sem, ez ugyanis nagyban meghatározza majd a jövőbeni versenyképességet - mutatott rá az agrárszakértő. Kitért arra is, hogy 2021-22-ben a két átmeneti évben a jelenlegi szabályok mellett lehet hozzáférni az új ciklus pénzeihez, így ezekben az években a megszokott feltételek mellett érdemes felkészülni a gazdálkodásban a Green Deal-re.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ezt követően megváltoznak a feltételrendszerek, és már a Green Deal szellemében kell a gazdálkodást folytatni, az ezekhez kapcsolódó fejlesztések finanszírozásában pedig komoly lehetőséget lát a Budapest Bank is.

A különböző támogatások mellett az öntözésfejlesztés és az agrárdigitalizáció is fontos szerepet kaphatnak idén Magyarországon, ez utóbbi, illetve az adatvezérelt gazdálkodás és döntési folyamat a jövő - közölte Bognár Róbert. A precíziós gazdálkodásra való áttérés és annak kiszélesítése számos lehetőséget nyújt a benne résztvevők számára, de azt, hogy kinél, mi a fejlesztendő terület, hol van a legnagyobb hozadéka ezen technológiáknak, azt egyedileg kell megvizsgálni. Nagy potenciál van a mezőgazdaság számára az öntözésfejlesztésben és a precíziós technológiák elterjesztésében egyaránt, hiszen míg a korszerű öntözőrendszerek használatával a termésbiztonság, a precíziós eszközök használatával az inputanyag felhasználás optimalizálható. Mint mondta, jelentősen növelni kellene a rentábilisan öntözhető területek nagyságát, valamint fontos lenne az öntözési közösségekbe való tömörülés is, hiszen ez számos előnnyel jár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?