Változások jönnek a magyar agráriumban: ezt most minden gazdának meg kell lépnie

MTI
A tavaly elindult megújuló vidék, megújuló agrárium programban az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása elnevezésű felhívásokra összesen 1,2 millió hektárnyi földterület került be, ebből 940 ezer hektár szántóföld - mondta el az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Mezőfalván.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Feldman Zsolt a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva kiállítás megnyitóján jelezte, ekkora termőterületen vállalták a gazdák, hogy a környezet állapotát megőrzik és javítják, a környezeti terhelést csökkentik a biodiverzitás megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem céljainak elérése érdekében. Az államtitkár közölte, hogy e filozófia jegyében támogatást adnak hétezer helyspecifikus, precíziós gazdálkodásra alkalmas erő- és munkagép vásárlására, amellyel az érintettek versenyképességét és a fenntarthatóságot segítik. Feldman Zsolt szerint most van esély és lehetőség arra, hogy minden gazdálkodó egyfajta alkalmazkodási stratégiát alkosson a maga számára, amivel optimalizálni lehet az üzemanyagok, növényvédőszerek és az energia felhasználását. Ezen felül szükséges egy másik stratégia is, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásé, mert ennek hiányában saját termelési eredményeik már középtávon leromlanak. A stratégia alappillérei többek között a vízvisszatartás, a talajélet biztosítása, a fajtahasználat és az erózióvédelem, hogy a termőföld, a víz és a levegő hosszútávon biztonságban legyen.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a vízgazdálkodással kapcsolatban kifejtette: ez az alapja a következő időszakban annak, hogy a gazdák maximálisan kihasználhassák erőforrásaikat. Amennyiben a felszíni vizek megfogását és hasznosítását megvalósítják, akkor az agrárkibocsátást nagyon jelentős mértékben meg tudják növelni, amennyiben nem, akkor komoly veszteségeket szenvednek el rövid időn belül - vélekedett.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke rámutatott, hogy az innováció akkor ér valamit, ha a gyakorlatban is megjelenik, és ahhoz, hogy bekerüljön a gyakorlatba, az újításokat meg kell ismerni. Úgy vélte, az élelmiszergazdálkodás egyre inkább felértékelődik, az egyre növekvő igények azonban innováció nélkül nem teljesíthetők.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke kiemelte, hogy rossz géppel, hiányos ismeretekkel, kis kapacitással nem lehet a földeken jó munkát végezni és ezek megléte egy teljes termelési ciklusra rányomja a bélyegét. Folyamatos korszerűsítéssel lehet a legjobban hatni a terméseredményekre, ebben próbálnak segítséget nyújtani a két nap során - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?