Fontos megállapodás született: óriási változások jöhetnek Békés vármegyében

Fontos megállapodás született: óriási változások jöhetnek Békés vármegyében

agrarszektor.hu
Közösen támogatja Békés vármegye dinamikus fejlődését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Békés Vármegyei Kormányhivatal. A legfőbb cél a vidék népességmegtartó erejének növelése, a helyi agrárszakember-utánpótlás biztosítása, a rendelkezésre álló pénzügyi keretek hatékony felhasználása és az agrárium területét érintő képzések további fejlesztése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mezőgazdaság alapvető szerepet tölt be hazánk gazdaságában és kiemelkedő jelentőséggel bír a foglalkoztatás terén is. E területek erősítése érdekében a Békés Vármegyei Kormányhivatal fokozott együttműködésre törekszik a vármegye agráriumának meghatározó szereplőivel, így a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel is - hangzott el a stratégiai együttműködési megállapodás aláírási ünnepségén.

Legfőbb célunk az, hogy közösen dolgozzunk a vidék népességmegtartó képességének növeléséért, a Békés vármegyében élők és a munkaerőpiac igényeinek hatékony kiszolgálásáért, valamint a terület versenyképességének növeléséért. Ennek egyik alappillérét jelenti a MATE szarvasi telephelyein folyó, nemzetközi színvonalú kutatás-fejlesztési és oktatási tevékenység

- emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A napjainkban tapasztalható új időszakra és új kihívásokra új válaszokat kell adni, és ez csak egy olyan intézménnyel lehetséges, akinek vannak saját céljai és van saját jövőképe

- hangsúlyozta beszédében Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja.

Mint emlékeztetett, Békés vármegyében 450 ezer hektár termőföld van, a gazdáknak pedig az elmúlt időszakban 62 milliárd forintos támogatás került kifizetésre. A jövő sikeres agráriumáért ugyanakkor a MATE együttműködésével még tovább kell fejleszteni a térségben az öntözést és további együttműködésre van szükség az élelmiszerbiztonsági, talajvédelmi, állategészségügyi területeken is.

A kutatás-fejlesztési terület fókuszában a klímavédelmet és a fenntarthatóságot szolgáló módszerek állnak, különös tekintettel a öntözésfejlesztésre, a génmódosítás-mentes növénytermesztésre, a vetőmag- és szaporítóanyag előállításra, az állatjárványok megelőzésére, a precíziós gazdálkodásra, valamint az új technológiák alkalmazására való felkészülés elősegítésére. A partnerek a 2023-2027. közötti költségvetési időszakban a pénzügyi keretek optimális felhasználásával és a támogatások maximális lehívásának elősegítésével is támogatják Békés vármegye gyarapodását.

(Címlapkép forrása: Balázs Gusztáv)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03