Döntött a Tanács: zöld utat kaptak a gazdák követelései

Döntött a Tanács: zöld utat kaptak a gazdák követelései

agrarszektor.hu
Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadta a Közös Agrárpolitika (KAP) egyes alapjogi aktusainak célzott felülvizsgálatát. Ez a mezőgazdasági termelők által az elmúlt hónapokban megfogalmazott aggodalmakra adott válasz, és figyelembe veszi a geopolitikai fejlemények - például az ukrajnai orosz invázió következményei - és a szélsőséges időjárási események hatását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

David Clarinval, belga miniszterelnök-helyettes szerint az uniós Közös Agrárpolitika mostani célzott felülvizsgálata a bürokrácia csökkentésére és a mezőgazdasági termelők számára az egyszerűsítésre irányuló erőfeszítések konkrét eredménye - olvasható az Európai Unió Tanácsának hivatalos oldalán. Az elfogadásra mindössze két hónappal azután kerül sor, hogy az Európai Bizottság előterjesztette a javaslatot. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy teljesítjük az európai mezőgazdasági termelőknek tett ígéreteinket - tette hozzá a mezőgazdaságért is felelős miniszter.

A felülvizsgálat főbb elemei

A felülvizsgálat a KAP stratégiai tervekről szóló rendelet és a közös agrárpolitika finanszírozásáról, irányításáról és nyomon követéséről szóló rendelet („horizontális rendelet”) egyes elemeivel foglalkozik. Ez a felülvizsgálat az új KAP végrehajtásának első évében felmerült problémákra adott válasz. Mint írták, az aktualizált szabályok egyszerűsítést fognak eredményezni, csökkenteni fogják az adminisztratív terheket, és nagyobb rugalmasságot biztosítanak majd az egyes környezetvédelmi feltételeknek való megfeleléshez, miközben kiszámítható keretet biztosítanak a mezőgazdasági termelők számára. Az új szabályok emellett gondos egyensúlyt teremtenek a jelenlegi KAP-ban foglalt fenntarthatósági célkitűzések fenntartásának szükségessége és a mezőgazdasági termelők aggályainak hatékony és gyors kezelése között.

Mi fog történni ezután?

A törvényt először az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament képviselői fogják aláírni. Ezt követően kihirdetésre fog kerülni az EU hivatalos lapjában, és a kihirdetést követő napon, azaz május végén hatályba fog lépni. A mezőgazdasági termelők a 2024-es igénylési évre visszamenőleges hatállyal alkalmazhatják majd a környezetvédelmi feltételekkel kapcsolatos új szabályok egy részét.

Mint ismeretes, az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa 2024. február 26-i ülésén megerősítette politikai akaratát, hogy hatékonyan reagáljon a mezőgazdasági termelők által megfogalmazott aggályokra, és sürgette a Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot a KAP-rendeletek célzott módosítására. Az Európai Bizottság 2024. március 15-én tette közzé javaslatát.

Az Európai Parlament beleegyezett, hogy az ügyet a „sürgősségi eljárás” keretében tárgyalja, és 2024. április 24-én elfogadta a KAP egyszerűsítési csomagját. A javaslat Bizottság általi közzététele és a mostani, a Tanács általi hivatalos elfogadása közötti rendkívül rövid idő azt tükrözi, hogy a három intézmény elkötelezte magát az európai mezőgazdasági termelők jelenlegi helyzetének gyors megoldása mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?