Újabb egyszerűsítés a gazdáknak vis maior esetére

Újabb egyszerűsítés a gazdáknak vis maior esetére

agrarszektor.hu
A Bizottság tegnap közleményt fogadott el, amelyben tisztázza a vis maior és a rendkívüli körülmények alkalmazását az uniós mezőgazdasági ágazatban előre nem látható és szélsőséges időjárási események esetén. A Bizottság által kiadott pontosítás felmenti a hatóságokat az eseti értékelés szükségessége alól.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A fogalom jogi értelmezésének tisztázásával a Bizottság célja, hogy az érintett mezőgazdasági termelők számára biztonságot nyújtson a közös agrárpolitikából (KAP) származó kifizetések tekintetében, és egyúttal biztosítsa, hogy a nemzeti közigazgatások az egész Unióban egységesen alkalmazzák a szabályokat. Ez a közlemény az uniós mezőgazdasági termelők adminisztratív terheinek csökkentését célzó csomag részét képezi.

Mentesülnek a kötelezettségek alól

A vis maior fogalma lehetővé teszi, hogy azok a mezőgazdasági termelők, akik az ellenőrzésükön kívül álló, rendkívüli és előre nem látható események (például súlyos aszályok vagy árvizek) miatt nem tudták teljesíteni a KAP-ra vonatkozó valamennyi követelményüket, ne veszítsék el a KAP-támogatást. Ezen fogalom alkalmazásáról a tagállamok döntenek a vonatkozó bizonyítékok alapján és az uniós mezőgazdasági jog fényében.

Térségi alapon dönthetnek

Mivel a KAP-kifizetésekhez kapcsolódó kötelezettségek (például a feltételesség vagy az ökoszisztémák intézkedései) szigorú betartása alóli kivételt képez, ezt a határozatot általában megszorító módon, általában eseti vagy gazdaságonkénti alapon alkalmazzák.

Ez azt jelenti, hogy az érintett területen található mezőgazdasági termelőknek nem kell egyedi kérelmeket kitölteniük vagy bizonyítékot szolgáltatniuk a vis maior feltételeinek teljesülésére. Ez a kibővített alkalmazási kör csökkenteni fogja a mezőgazdasági termelők és a nemzeti hatóságok adminisztratív terheit, megkönnyítve ezzel a tagállamok gyors reagálását.

A tagállamok dönthetnek

A közleményben olyan feltételeket állapítanak meg, amelyek alapján feltételezhető, hogy egy adott területen található összes mezőgazdasági termelőre vonatkozik a vis maior. A tagállamoknak meg kell erősíteniük a súlyos természeti katasztrófa vagy súlyos meteorológiai esemény bekövetkeztét, és meg kell határozniuk azt a földrajzi területet, amelyet az esemény súlyosan érintett, és amelynek következményeit kellő gondossággal sem lehetett volna megelőzni.

Bizonyos eseménytípusok esetében a nemzeti hatóságok további tényezőket is figyelembe vesznek, mint például a lejtő lejtése, a talaj típusa vagy a termesztett növények típusa, hogy az érintett lakosságot egyéni ellenőrzés nélkül meghatározzák. Ilyen lehet például a fagy, amely nem minden növénykultúrát érint egyformán, vagy a folyamatos esőzés, amely eltérő hatással lehet a lejtős területekre vagy a különböző vízmegtartó képességű talajokra.

Mint ismert, február 22-én a Bizottság bemutatta első egyszerűsítési intézkedéseit, amelyek célja az uniós mezőgazdasági termelők adminisztratív terheinek tartós csökkentése. Március 15-én a Bizottság előterjesztette a közös agrárpolitika célzott felülvizsgálatára vonatkozó javaslatát, amely a Tanács és az Európai Parlament sikeres jóváhagyását követően május 25-én lépett hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?