2021. december 6. hétfő Miklós

Hírek - Agrárpénzek

A baljós időjárás határozta meg a nyersanyagpiacokat

Eseménydús volt a nyár a búza piacán, hiszen július eleje óta több mint 39%-kal emelkedett az árfolyam. Oroszország a világ harmadik legnagyobb gabonatermelő országa arra kényszerült, hogy zárolja exportját a példátlanul száraz időjárás következtében. Egyiptom – a világ egyik legnagyobb gabonaimportőrének – gabonaellátása komoly veszélybe került – áll a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó 2010. szeptemberi pénz- és tőkepiaci elemzésében.
 
 

A baljós időjárás a téli búzatermést is veszélyezteti. Szeptemberben ugyanis már el kell vetniük a búzát a gazdáknak, mielőtt megérkeznek a fagyok. Ehhez viszont csapadékosabb időjárásra lenne szükség. A nyár végén egy kedvező hír is megmozgatta a piacot. Ausztráliában, a világ negyedik legnagyobb búzatermelő országában a heves esőzés következtében a vártnál több termés lett, mellyel enyhíteni képes bizonyos mértékig az eddigi kínálati sokkot. Felmerül azonban a kérdés, hogy vajon a búzapiaci egyensúlytalanságot képes lesz-e helyreállítani, vagy tompítani Ausztrália? A búza árfolyamának a 650 centes szint jelent most erősebb támaszt.


Ennek letörése esetén az 580 centes szintig korrigálhatna vissza. Jelen pillanatban kisebb esélyt látunk arra, hogy az árfolyam tovább meneteljen. A 750 és a 850-es szintek már ellenállások. Vételi pozíciót inkább a 750-es szint átlépése nyomán érdemes nyitni. A természeti csapások nem csak a búza piacát sújtják. A kávé ára a búzáéval ellentétben a szokatlanul csapadékos időjárás következtében szökött fel 13 éves csúcsra. Brazíliában és Kolumbiában, a világ két legnagyobb kávétermelő országában jelentősen apadtak a tartalékok, s erősödött az aggodalom, hogy sérülnek a termények. Huszonöt éve nem látott mértékben terjedtek el a növényt károsító gombák.

A kávé árfolyama a 2 dolláros lélektani szint közelében a hosszú távú emelkedő trendjének tetejét elérte, így vételi pozíciók nyitása csak e szint határozott áttörése esetén célszerű, elsősorban 2,2 dollárig. Az árfolyam megítélésünk szerint a jelenlegi 2 dollárhoz közeli szintről az 1,8 dolláros szintig nagyobb eséllyel korrigálhat vissza, mielőtt újabb csúcsra törne.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó