Áll a bál Németországban, zúgolódnak a termelők!

Áll a bál Németországban, zúgolódnak a termelők!

Takarék Agrár24
Úgy tűnik, mintha választási taktikából kifolyólag a zöld agrárminiszterek blokkolnák az EU mezőgazdasági reformjának végrehajtásához sürgősen szükséges döntéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több kritika is érte a múlt pénteken - 2021. február 5-én - megtartott tartományi agrárminiszterek konferenciáját. A tizenkétórás tanácskozás végén ugyanis csak a fiatal gazdák további támogatásában tudtak megegyezni, ahelyett, hogy az Európai Unió agrárreformjának átültetésének mélységéről és ütemezéséről állapodtak volna meg. Egyes résztvevők és hozzáértők szerint ez különösen lehangoló és aggasztó.

Mindez azért történhetett, mert a zöldpárti agrárminiszterek minden további jelentős döntést, utalva a folyamatban lévő brüsszeli háromoldalú egyeztetésre (Trilog eljárás), blokkoltak. Ugyanakkor az a 2022-es átmeneti évre, az első és a második pillér közötti átcsoportosítás arányának megállapításához nem szükséges.

Trilog (háromoldalú) eljárás: az EU jogalkotási folyamatában részt vevő három testület - a Bizottság, a Parlament és a Miniszterek Tanácsa - képviselői közötti informális tárgyalási találkozók jelölésére szolgál. A testületek közötti konzultációk célja az Európai Parlament (EP) és a Miniszterek Tanácsa közötti politikai megállapodás mihamarabbi elérése a Bizottság közvetítésével.

Különös helyzet alakult ki, miután több tartományban (összesen nyolcban) egyazon személy viszi a mezőgazdaság és a környezetvédelem ügyét. A pikáns helyzetet az is árnyalja, hogy az agrárminiszteri konferencián a miniszterek tanácskozhattak volna a 2023-tól életbe lépő közös agrárpolitika (KAP) számos vonatkozásáról is, mint például az ökológiai szabályozásról.

Érdekes, hogy szinte ugyanez a 8-as fogat hetekkel ezelőtt már bemutatta, a Környezetvédelmi Miniszterek Konferenciájának tagjaként, az agrárreform kapcsán támasztott észrevételeiket és követeléseiket. Mindez felveti a kérdést, hogy előfordulhat-e az a tényállás, miszerint a környezetvédelmi miniszterként meghozott döntéseiket, agrárminiszterként még korainak tartanának!

Lehetséges, hogy a választásokra való tekintettel a Zöldek időhúzásra játszanak, a gazdákat pedig bizonytalanságban tartják?

Érdekes kérdés, az mindenesetre biztos, hogy márciusban Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományokkal kezdődik a német választási ciklus, szeptemberi pedig Bundestag választás lesz a fókuszban.

Csupán választási tőkéből lehetséges lenne, hogy a Zöld agrárminiszterek az agrárreform végrehajtásáról szóló döntéseket a választások utánra akarják tolni?

Ez a taktika veszélyes lehet. Egyrészt a végletekig fokozhatja a gazdák nyugtalanságát és frusztrációiját, másrészt később a döntések meghozatalán még nagyobb lesz az időbeli nyomás. Így várhatóan a széles körben megvitatott és technikailag megalapozott döntések helyett ezután átgondolatlan, hibás döntések fognak maguknak utat találni.

Mindazonáltal a helyzetet tovább bonyolítja, hogy A Szövetségi Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Minisztérium között széleskörű megállapodás jött létre a rovarvédelemről és a növényvédő szerek használatáról. Ennek keretében, a 2019 szeptemberében elfogadott Rovarvédelmi Akcióprogram (API) szerdán (február 10-én) szinte változatlan formában került elfogadásra a szövetségi kabinet által. Ezt azonban a német gazdák igen kritikusan fogadják, ugyanúgy, mint az Élőhelyvédelmi Irányelv (FFH Gebiete) egyes rendelkezéseit, vagy akár a Glifozát-használat EU-nál is szigorúbb rendelkezéseit. A hírek hallatán ismét tüntetést helyzetek kilátásba.

Ráadásul

…egy tanulmány - ami az ökológia egyik alapelvét kérdőjelezi meg - szerint: "A nagyobb növényi biodiverzitás nem javítja automatikusan az állatvilág sokféleségét, ami megkérdőjelezi az "álmok mezejének" hipotézisét, amit eddig érvényesnek hittünk az ökológia tárgykörében.

A tanulmány alapján, úgy tűnik, hogy egy adott élőhely helyreállításához vagy fenntartásához sokkal többre van szükség, mint csak a növények nagyobb változatosságára. Tehát megkérdőjelezhető az, az ökológiai alapelv, miszerint a növények biodiverzitásának helyreállítása "automatikusan" az állatok és rovarok biológiai sokféleségének helyreállításához vezet.

Persze senki nem állítja, hogy a környezetvédelem nem szükséges és kiemelkedő jelentőségű, de ki mondja meg mi a környezetvédelem?

Az is környezetvédelem, ha a meghozott döntések végrehajtásába sokan "belepusztulnak"? Avagy hagyjuk az otthon ülő önjelölt, szakirányú, akárcsak középfokú végzettséggel sem rendelkező környezetvédőket dönteni abban, hogy a gazdák miként műveljék földjeiket és tartsák állataikat, ha egyáltalán azt majd megengedik!?

Kétség ne férjen hozzá, ez a folyamat is hasonlatos lehet a méhek pusztulásához - és nem véletlenül hoztam ezt a példát -. Ha majd nem lesz német gazda, aki megtermelje a világ legszigorúbb sztenderdjei szerint előállított élelmiszereket, akkor az utolsó állampolgár tényleg kapcsolja majd le a villanyt!

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Források:

https://www.agrarheute.com/politik/agrarverbaende-regierung-insektenschutzpaket-zurueckziehen-578042

https://www.agrarheute.com/politik/gruene-agrarminister-zeigen-wahres-gesicht-578033

https://www.agrarheute.com/politik/verhandlungen-insektenschutzpaket-dauern-proteste-577991

"Field of dreams"

https://www.agrarheute.com/management/betriebsfuehrung/oekologie-studie-stellt-biodiversitaets-theorie-frage-578066

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210202164522.htm

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?