Áttörés a magyar földeken: ez a törvény sok gazda életét megkönnyítheti

Áttörés a magyar földeken: ez a törvény sok gazda életét megkönnyítheti

agrarszektor.hu
2018-ban az Európai Bíróság hozott egy ítéletet a 2014-ben megszüntetett haszonélvezeti jogok vonatkozásában, aminek végrehajtása a magyar jogalkotót terhelte. Ennek megvalósítása érdekében került benyújtásra a parlamentnek egy törvényjavaslat, ami biztosítja az érintett jogosultak számára, hogy választhatnak, kérik-e a haszonélvezeti jog visszajegyzését - magyarázta Andréka Tamás, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy a parlament előtt levő törvényjavaslat hogyan módosítaná a földforgalmi eljárás menetét és a haszonbérleti szerződések vizsgálatát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy, a 2014-ben megszüntetett haszonélvezeti jogokkal kapcsolatos 2018-as az európai bírósági ítéletből kifolyólag benyújtásra került a parlament elé egy salátatörvény, ami lehetővé teszi ezeknek a haszonélvezeti jogoknak a visszajegyzését. Az érintettek választhatnak, hogy kérik-e a visszajegyzést, vagy sem, illetve ha valamilyen objektív okból kifolyólag erre nincs lehetőség, vagy az azóta eltelt időre való tekintettel - magyarázta Andréka Tamás, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember kifejtette, hogy ha a visszajegyzésre valamilyen objektív oknál fogva ezt nem igénylik, akkor kérhetnek pénzügyi kompenzációt. Andréka Tamás elmondta, hogy az eljárás azzal fog kezdődni, hogy a földhivatal a földhivatal a rendelkezésére álló adatok alapján ki fogja értesíti az érintetteket, akiknek fél évük lesz dönteni, vagyis 2023 februárjáig jelezhetik az igényüket. Ha valamilyen objektív oknál fogva - mint például a tulajdonosváltás, az ingatlan megosztása, vagy ha azt kivonták a művelésből - fizikailag már nem lehet helyreállítani a mezőgazdasági használatot, akkor nincs lehetőség a visszajegyzésre, de az érintett pénzügyi kompenzációra tarthat igényt.

Ennek mértéke a haszonélvező életkorától függ, ugyanis figyelemmel kell lenni arra, hogy az illető még mennyi ideig lenne potenciálisan alkalmas a terület művelésére

- ismertette Andréka Tamás.

Az Agrárminisztérium főosztályvezetője beszélt arról is, hogy a salátatörvényben a kormány a földforgalmi szabályozás módosítására is javaslatot tett. A földforgalmi eljárásban a kifüggesztési szakaszt megfordították. A javaslat értelmében a földforgalmi szerződés kifüggesztését a földhivatalnál kell majd kezdeményezni, amely előzetesen megvizsgálja a szerződést, és így előre ki tudja szűrni azokat a pontokat, amelyek a későbbiekben akadályát jelentenék a szerződés jóváhagyásának. Ezzel az a jogalkotó szándéka, hogy eleve érvénytelen szerződések ne kerülhessenek kifüggesztésre, és az érintett felek ne csak hosszú idő múlva értesüljenek arról, hogy a tervezett jogügyletet a hatóság elkaszálta. Az új szabályozás értelmében a földhivatal már az eljárás elején egy szűrést fog elvégezni, majd a hivatal fog intézkedni a jegyző felé a szerződés kifüggesztését illetően. Vagyis a jogosultak már egy elővizsgált szerződést fognak tudni elfogadni.

Andréka Tamás beszélt arról is, hogy a törvénymódosítás a haszonbérleti szerződések vizsgálatával kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket, hogy megelőzhessék az esetleges visszaéléseket. A szakember elmondta, hogy a haszonbérek arányosságának kérdése még nincs megfelelően szabályozva. A túlzott mértékű haszonbér visszatartja az előhaszonbérre jogosultakat attól, hogy ezt a jogukat gyakorolják. A törvény viszont meghatározza azokat a szempontokat, amiket a haszonbér vizsgálata során a hatóságnak kötelezően figyelembe kell majd vennie. Ahogy az Agrárminisztérium főosztályvezetője fogalmazott, ide elsősorban az ingatlan paraméterei, a művelhetőségre, öntözhetőségre, alakra és elhelyezkedésre vonatkozó objektív körülmények fognak tartozni.

Lehetőséget biztosítunk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára, hogy - mint a gazdák érdekeit képviselő testület - ebbe az eljárásba, ebbe a folyamatba becsatlakozzon, és kifejthesse az álláspontját

- mondta Andréka Tamás.

Címlapkép forrása: Portfolio.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03