Bekövetkezett, amitől mindenki tartott? Zárják az oroszok az európai gázcsapot?

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott? Zárják az oroszok az európai gázcsapot?

agrarszektor.hu
A keddi 30 százalékos szárnyalás után a szerdán délelőtti kereskedésben egy újabb, egészen hihetetlen mértékű, 58 százalék körüli szárnyalás alakult ki a legközelebbi, áprilisi határidős gázárra a holland gáztőzsdén, és így az ár 193 eurón új történelmi csúcsot ért el. Ez annak hatására történt, hogy kiderült: a Gazprom mára csak a 20 százalékát foglalta le a Jamál-Európa gázvezetéken elérhető tranzit kapacitásnak, ami arra utal, hogy a gázszállítás volumenét jelentősen visszafogja, ami az árak ugrásához vezet. A német gazdasági miniszter már egy reggeli interjúban jelezte: bekövetkezhet az a forgatókönyv, amire fel vannak készülve.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az orosz Interfax azt közölte a Reuters tudósítása szerint délelőtt negyed 11 után, hogy a Gazprom mára (nem holnapra) csak a Jamál-Európa vezetéken elérhető tranzit kapacitás mindössze 20%-át foglalta le, így tehát ez arra utal, hogy a gázszállítás volumenét jelentősen visszafogja, ami az árak ugrásához vezet. A Jamál-Európa Oroszországból Fehéroroszországon és Lengyelországon át fut Németországig és éves kapacitása 33 milliárd köbméter, ami a második legfontosabb orosz gázszállítási útvonal az Északi Ármalat 1 után, aminek kapacitása 55 milliárd köbméter - írta meg a Portfolio.

A 193 euróig ugró gázár után meredek szakadás következett be 155 euróig, de ez még mindig 25-30% körüli emelkedést jelent a tegnapi záróárakhoz képest. Háromnegyed 11-kor 150-155 euró körül, extém volatilitás mellett hullámzik az áprilisi gázár. A mai drámai gázár-emelkedéssel egyébként valóra is vált a volt orosz elnök múlt heti fenyegetése, aki azt vázolta, hogy a németek azon döntése miatt, hogy leállítják az Északi Áramlat 2 engedélyezését, 190 euróig fog ugrani az ár. Az Északi Áramlat 2 mögötti cég csődjét egyébként ma már be is jelentették a nyugati szankciók hatására és tegnap már kiszivárgott, hogy ez fog történni vele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03