2020. július 2. csütörtök Ottó

Hírek - Agrárpénzek

Dühöngenek a spanyolok: túl olcsó az olajbogyó

Több tízezer olivatermelő tiltakozott Madridban az alacsony árak és a potenciális amerikai büntetővámok ellen. A spanyol agrárminiszter igyekezett csitítani a több tízezres tömeget.
 
 

Több tízezer spanyol olivatermelő vonult utcára a spanyol fővárosban csütörtökön, hogy tiltakozzon az alacsony fogyasztói árak és az ágazatot súlyosan érintő amerikai büntetővám-tervezet ellen - adta hírül az MTI. A készülő vámháborúról itt írt az Agrárszektor.hu:

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A tüntetők elsősorban egy méltányos árképzési rendszer biztosítását követelték a spanyol kormánytól, hogy a fogyasztói árak ne mehessenek a termelői árak alá, jelenleg ugyanis ez a helyzet. Spanyolországban 2018-ban 26 százalékkal, idén pedig 44 százalékkal csökkent az olivaolaj fogyasztói ára, átlagosan kilogrammonként két euróra. Míg a Nemzetközi Olivatanács által meghatározott termelői ár 2,75 euró - hangsúlyozták a megmozdulás résztvevői. A tiltakozók szerint Spanyolországban több mint 250 ezer család megélhetése függ az olajbogyó-termeléstől és az olivaolaj előállítástól.

Az érdekvédelmi szervezetek arra is felhívták a figyelmet, hogy a dél-európai ország 2,6 millió hektárnyi olajbogyó-ültetvényével a világ elsőszámú olivaolaj-termelőjének számít.  A termelők attól tartanak, hogy ha a termékeikre bevezetik a 25 százalékos amerikai büntetővámot, az ellehetetleníti fennmaradásukat. Luis Planas, spanyol agrárminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az árcsökkenéshez hozzájárult az elmúlt két szezon rekordtermése, de az ágazati szakmai szervezetekkel már dolgoznak egy olyan önszabályozó rendszer kialakításán, amely az Európai Unió számára is elfogadható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu