Elindult a nevezés - Jelentkezzen Ön is a 2022-es Portfolio Agrárdíjakra!

Elindult a nevezés - Jelentkezzen Ön is a 2022-es Portfolio Agrárdíjakra!

agrarszektor.hu
A Portfolio Csoport idén is díjazza a legsikeresebb és legpéldamutatóbb agrárgazdasági szereplőket, és az év vége legfontosabb agráreseményén, az Agrárszektor 2022 Konferencián ebben az évben is kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat. A nyerteseket rangos szakmai zsűri választja ki, döntenek az Év növénytermelőjéről, az Év állattenyésztőjéről, az Év kertészetéről, az Év fiatal agrárszakemberéről, az Év női agrárvállalkozójáról, az Év agrárberuházásáról, az Év agrárinnovációjáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj győzteséről. Az elismerésekre tehát nyolc kategóriában július 31-ig lehet nevezni. Legyen Ön is a díjeső részese, pályázzon vagy jelöljön a rangos díjakra!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén év végén is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat a kétnapos Agrárszektor Konferencián, amely november 30. - december 1-én kerül megrendezésre Siófokon. A Portfolio által alapított rangos agrárszakmai elismerések célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői a következő nyolc kategóriában nyerhetnek díjakat:

A Portfolio Agrárdíjak 2022 kategóriái:
  • Év női agrárvállalkozója díj
  • Év fiatal agrárszakembere díj
  • Év kertészete díj
  • Év állattenyésztője díj
  • Év növénytermelője díj
  • Év agrárinnovációja díj
  • Év agrárberuházása díj
  • Portfolio Agrárgazdaságért díj

A Portfolio Agrárgazdaságért díjat az egész ágazat érdekében végzett munka elismeréseként, életmű jellegű díjként adományozzuk. Az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat és az Év kertészete díjat azok kaphatják meg, akik egy-egy évben példamutató gazdálkodási eredményeket, sikereket érnek el. Az Év agrárberuházása díjra olyan projektek pályázhatnak, amelyek technológiai színvonalukkal jelentősen hozzájárulnak a hazai agrárgazdaság fejlődéséhez. Az Év fiatal agrárszakemberi díjjal a fiatal agrártehetségek ágazati tevékenységét, az év agrárinnovációja díjjal az előremutató agrárgazdasági újítások eredményeit, az Év női agrárvállalkozója díjjal pedig az agráriumban dolgozó hölgyek kiemelkedő munkáját ismerjük el.

Nevezési feltételek a Portfolio Agrárdíjak 2022-re:

A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezések, illetve a nevezések beküldéséhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. A nevezések és javaslatok alapján három-öt nevet tartalmazó jelölti listákat állítunk össze, a nyertesekről pedig topvezetőkből álló szakmai zsűri dönt. A Portfolio az elismeréseket a siófoki konferencia november 30-i szakmai programjának zárásaként, ünnepélyes díjátadó keretében adja át a nyerteseknek.

Ők lettek 2021-ben a magyar agrárium legjobbjai

Tavaly is díjaztuk a magyar agrárium legjobbjait, a Portfolio Csoport az Agrárszektor 2021 Konferencián nyolc kategóriában osztotta ki az elismeréseket. Íme a 2021-es nyertesek:

Az év női agrárvállalkozója: Nemes-Nagyné Vas Andrea (NEMES Családi vállalkozás)

A Nemes család többgenerációs családi vállalkozásként évtizedek óta aktív szereplője a hazai kertészeti ágazatnak. A vállalkozás alapjait még idősebb Nemes Nagy János tette le 1975-ben. Ez alatt a hosszú idő alatt sikerült a termesztésben holland termesztési technológia mentén magas minőségű, széles termékpalettájú termelést kialakítaniuk, amely biztos alapot jelent a cég jövőjét tekintve. A Nemes Nagy család tulajdonában lévő fűtött üvegház felülete ma már 28,1 hektár, amellyel a délkelet-magyarországi régió, de talán az egész ország legnagyobb családi tulajdonban lévő üvegházi kertészetének számítanak. Nemes Nagy János és a felesége, Nemes-Nagyné Vas Andrea a családi vállalkozásban már a második generáció. Andrea négy gyermeke nevelése mellett kiválóan menedzseli a cégcsoport pénzügyeit, komoly szerepe van abban, hogy a pandémiát megelőző két évben négy beruházással összesen 13,6 hektár új, a legmodernebb technológiával felszerelt üvegházat épített fel a család, és ezzel a korábbi termőterületüket megduplázták, valamint elérték a jelenlegi méretüket. A család egyébként már évtizedek óta aktív szereplője a paradicsomtermesztési ágazatnak is.

Nemes-Nagyné Vas Andrea

Az év fiatal agrárszakembere: Szűcs András (Belvárdgyulai Zrt.)

Szűcs András gyerekkora óta édesapja mellett dolgozik a mezőgazdaságban, 2018-ban pedig - miután a Szent István Egyetemen megszerezte növényorvosi diplomáját - a Belvardgyulai Zrt. főagronómusa lett. A Belvárdgyulai Zrt. szántóföldi növénytermesztéssel, sertés- és tejelő szarvasmarha tartásával, valamint borászattal foglalkozik, emellett a cég nagy hangsúlyt fektet a precíziós mezőgazdasági termelésre (tervezett tőszám vetése, tápanyag-kijuttatás, hozammérés, stb.). András a zrt. teljes termelésének egyik mozgatórugója és szervezője, sok munkát fektet a helyspecifikus gazdálkodásba. Minden reggel az ő instrukciói alapján indul a munka, irányítja és beosztja a dolgozókat, agronómiai és gépesítési szempontokat mérlegelve meghatározza a növénytermesztési eljárásokat. Szívügye a precíziós gazdálkodás a vetéstől egészen az aratásig. A cég legfontosabb tevékenysége a növénytermesztési és a mezőgazdasági szolgáltatás, amely közel 1200 hektár termelési tevékenységét és mintegy négyezer hektárt meghaladó szolgáltatást foglal magába. Főbb növényeik az árpa,a búza, a kukorica, valamint az olajos növények közül a repce és a napraforgó. A növénytermesztés feladata továbbá a szarvasmarhaágazat takarmányszükségletének előállítása. Sertéságazatuk kibocsátása 10-12 ezer állat évente, a tejhasznú szarvasmarhatartást pedig jelenleg 450 fekete-tarka Holstein-Friz tehénnel és szaporulatával végzik. Szűcs András a legbüszkébb a cég országos átlaghoz viszonyított kiemelkedő termésátlagaira, amelyeket a nem nagy termőképességű és erodált területeken érnek el. A különböző szakmai rendezvényeken és konferenciákon folyamatosan fejleszti a tudását, valamint gyűjti a legfrissebb információkat, legyen szó precíziós növénytermesztésről, vagy állattartásról.

Szűcs András

Az év kertészete: RÓNA KER-TÉSZ Kft. (Nagy József)

A szabadszállási Róna Ker-Tész Kft. 88 fő természetes személy és egy jogi személyiségű társaság, a Róna MG. Szövetkezet részvételével alakult azzal a céllal, hogy csökkentse a termelés során, illetve az azzal kapcsolatosan felmerülő költségeket, stabilizálja a termelői árakat, valamint elősegítse olyan különböző környezet- és természetbarát termesztési módszerek, hulladékkezelési eljárások alkalmazását, amelyek védik a természetes környezet minőségét és javítják a környezet biológiai állapotát. A Róna Ker-Tész Kft. ma Magyarország bolti kiskereskedelmi frisspiaci vöröshagyma és sárgarépa értékesítésének közel 10-15 százalékát adja, piaci részesedése a feldolgozóipari nyersanyagokból 2-3 százalék. Folyamatosan keresik a fejlődés lehetőségét. A korábbi években K+F pályázattal vákuumos szárító prototípus tervezése és kivitelezése valósult meg, amellyel instant jellegű zöldségek-gyümölcsök szárítását végzik. A cég emellett új, korszerű csomagolási módot vezetett be (BOPP fólia) hagymafélék és koptatott, darabolt termékek esetében (pl. sárgarépagolyó, -hasáb, minirépa), valamint folyamatosan olyan új termékek fejlesztésén dolgoznak, mint például az előfőzött, vákuumfóliás cékla, csemegekukorica vagy a különböző zöldségkrémek. A Róna Ker-Tész Kft. ügyvezetője Nagy József, aki emellett 1989-től a szövetkezet igazgatóságának elnöke.

Nagy József

Az év állattenyésztője: Fekete Benő (egyéni vállalkozó)

Fekete Benő egy kis családi gazdaságból hozta létre Magyarország egyik vezető húsmarhatartó vállalkozását. Kiskunfélegyháza külterületén 1600 hektár gyepterületet művel és működtet egy 800 anyatehénből és szaporulatából álló Limousine húshasznú szarvasmarha-állományt, amely Limousine és Blonde d'Aquitaine fajtákból álló törzstenyészettel is kiegészül. Az árualapot jellemzően borjúkorban értékesíti külföldi partnereinek, a törzsállományt (tenyészbikák és üszők) pedig hazai tenyészeteknek. Mintegy melléküzemágként lótartással és lovagoltatással is foglalkoznak, és a hazai western lovassport jeles képviselőjének számítanak. A vállalkozást folyamatos mennyiségi növekedés és innováció jellemzi. Fekete Benő tervei között szerepel a 2021-es évben saját vágóhíd építése, ezzel teljeskörűvé téve a vertikális integrációt, a feldolgozottsági fokot. A vállalkozást extenzív tartás, költséghatékonyság, nagy szakmai hozzáértés és elköteleződés jellemzi.

Fekete Benő

Az év növénytermelője: Szabó Lajos (HÓDAGRO Zrt.)

A HÓDAGRO Zrt.-t a Hódcsillag Szövetkezet alapította 1999-ben, a cég elnök-vezérigazgatója 2002 óta Szabó Lajos. A zrt. területei és telephelyei hét településhez - Hódmezővásárhely, Batida, Maroslele, Makó, Békéssámson, Erzsébet, Szikáncs - tartoznak. A társaság tevékenysége meghatározó a térségben, a jogelődöket is beleértve 1950 óta folytat mezőgazdasági alaptevékenységet. A cég fő tevékenységi területei a növénytermesztés, az állattenyésztés, a mezőgazdasági szolgáltatás, valamint az integráció. A HÓDAGRO Zrt. magas színvonalú növénytermesztési technológiákat, így a csökkentett energiaigényű környezetkímélő forgatás nélküli mulcsművelést alkalmazza a cég használatában lévő 4000 hektáros szántóterületen. A vállalat takarmánygyártással is foglalkozik, takarmánykeverő üzemük régóta gyárt sertés, baromfi, szarvasmarha és egyéb állatfajok részére takarmánykeverékeket. A cég számára fontos a folyamatos fejlesztés és az innovatív technológiák kutatása. Több projektben is részt vesznek, így dolgoznak például azon, hogy a magyar növénytermesztésben olyan piacképes termékeket fejlesszenek, amelyek hozzájárulnak a kalászos gabonák termésstabilitásához, a beltartalmi minőség javulásához, majd ezeken keresztül az egészséges táplálkozáshoz és a jelenleginél egészségesebb állati takarmánykeverékek előállításához.

Szabó Lajos

Az év agrárinnovációja: MyFarm Harta (Kövesdi Gábor)

Kövesdi Gábor, a MyFarm Harta alapítója, valamint ötletgazdája, és családjával már közel harminc éve gondozzák a háztáji kertet a vetéstől az “aratásig", szenvedélyük a minőségi zöldség és gyümölcs termelése. A családi vállalkozás elindításában több vállalkozószellemű fiatal is segédkezett, és azóta is aktívan szerepet vállal. A MyFarm Harta egyik hitvallása, hogy céljaik eléréséhez, tehát ahhoz, hogy minőségi mezőgazdasági termékek jussanak a családok asztalára, a gazdák sokéves tapasztalata és a fiatalok modern szemlélete együttesen szükséges. További céljuk, hogy olyan közösségi finanszírozású kertet hozzanak létre, amelyben a “tulajdonosok"/"bérlők" az általuk bérelt földterület arányában részesednek a megtermelt háztáji, minőségi terményekből. A MyFarm Harta weboldalán keresztül ki lehet választani a közelben élő gazdát, akinél "kertbérlők" lehetnek a vásárlók, majd online tudják követni, ahogyan a gazda és maga a természet együttműködik a gazdaságban. Végül pedig saját otthonukban vehetik át a friss, 100 százalékig vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket.

Kövesdi Gábor

Az év agrárberuházása: AXIÁL Kft. (Pintér Zsolt)

Az AXIÁL Kft. mezőgazdasági és építőipari gépek és alkatrészek forgalmazásával, szervizelésével, valamint bérgépkihelyezéssel és pénzügyi szolgáltatással harminc éve áll a gazdák rendelkezésére. Nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos fejlődésre, fejlesztésre, a digitalizációra és a jövő generációjának képzésére. Az AXIÁL Kft. bajai székhelyén található Alkatrész Logisztikai Központjának (ALK) bővítése 2021 augusztusában valósult meg a Pénzügyminisztérium támogatásával. A magasraktárban 14 méter magasságig fognak raktározni, a polcokon pedig 38 ezer láda kap helyet. A ládák mozgatását és az alkatrészek raktározását teljesen automatizálva, robotok segítségével oldják meg. Az új épületrészben 5500 új raklaphelyet alakítanak ki a meglévő raktárban jelenleg található 3500 mellé. A bővítés az áruk hatékonyabb be- és kitárolását teszi lehetővé. Az ALK bővítésének terve Pintér Zsolt alkatrészforgalmazásban szerzett sok évtizedes tapasztalatára támaszkodva született meg.

Pintér Zsolt

Portfolio Agrárgazdaságért díj: Zászlós Tibor (Mezőfalvai Mg. Zrt.)

Zászlós Tibor 1956-ban született Budapesten. Gyermekkorának jelentős részét Pilisen töltötte, itt lett fogékony az állattenyésztés iránt. Mosonmagyaróváron szerzett agrármérnök diplomát, majd Gödöllőn külgazdasági szakmérnöki oklevelet. Első igazi szakmai megméretést igénylő munkahelye az Annamajori Célgazdaság volt, ahol főállattenyésztő, majd főagronómus, végül ügyvezető igazgató. 1993-tól a Mezőfalvai Zrt. igazgatóságának tagja, majd elnöke, 1999-től pedig a részvénytársaság vezérigazgatója lett. A cég szántóföldi növénytermesztéssel, húshasznú szarvasmarha tenyésztéssel, valamint vetőmagtermeléssel foglalkozik, közel 8000 hektáron gazdálkodnak. Zászlós Tibor 2001 és 2003 között a Hereford, Angus és Galloway-tenyésztők Egyesületének elnöke volt, 2013-tól pedig ő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke, és e pozícióban az Agrárkamara 2017. december 20-i tisztújító küldöttgyűlése egyhangú szavazással megerősítette. Zászlós Tibor 2021 tavaszán nyugdíjba vonult a Mezőfalvai Mg. Zrt. éléről, így a cég életében ma már tanácsadóként vesz részt. Az agrárkamara alelnöki pozíciója mellett, 2018 novembere óta ő a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke. Zászlós Tibor a mezőgazdaság csaknem minden tevékenységében komoly tapasztalattal rendelkezik, mindezt jól mutatja az is, hogy az általa több, mint 20 évig írányított agrárvállalkozás a növénytermesztésben, a vetőmagtermelésben, valamint a húsmarhatartásban is meghatározó piaci szereplőnek számít hazánkban. Zászlós Tibor kíváló stratéga, szervező és
a fiatalok elkötelezett támogatója.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezések, illetve a nevezések beküldéséhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni.

Képek forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58