Elszálltak az állattartás költségei: hogy élhetik túl a magyar gazdák ezt az időszakot?

Elszálltak az állattartás költségei: hogy élhetik túl a magyar gazdák ezt az időszakot?

agrarszektor.hu
A krízisbiztosítás mellett a készülő állami segítségnyújtás dobhat mentőövet a magyar állattenyésztőknek, akiknél a gabonadrágulás a takarmányár-emelkedésen keresztül növekvő önköltségek formájában csapódik le.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nehéz helyzetbe kerülnek az állattenyésztők, a jelentősen dráguló takarmányok ugyanis drasztikusan megdrágítják a termelésüket, árulta el a Világgazdaságnak Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke, aki egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős országos alelnöke is. Egyes számítások szerint a takarmányárak emelkedése miatt a sertéshizlalóknak élősertés-kilogrammonként 30-50, míg a tejtermelőknek literenként 10 forintos önköltség-emelkedéssel kell számolniuk, mondta a szakember. Zászlós Tibor arra is emlékeztetett, hogy a takarmányárak növekedésében nemcsak a gabona drágulása, hanem különböző egyéb összetevők, például a premixek és vitaminok nagymértékű - már a Covid-19-járvány első hullámában tapasztalt - áremelkedése is jelentős szerepet játszik. A jelenségről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez a nagyon erőteljes önköltség-növekedés a sertéstartóknak különösen fájdalmas lehet. Az afrikai sertéspestis (ASP) által okozott piaci helyzet - főként a megugrott kínai kereslet - magasra tornászta az árakat, amelyek aztán tavaly tavasszal csökkenésnek indultak. Szeptemberben pedig, miután az ASP Németországban is megjelent, Kína pedig korlátozta az onnan érkező importot, jelentős húsmennyiséget hagyva az európai piacon, újabb lökést kapott az árcsökkenés. Novemberben már kilónként 350 forint körülire esett az élő sertés felvásárlási ára, ami egy átlagos magyarországi sertéstartónak már nem tartalmaz nyereséget, ahogy azt Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke korábban már elmondta.

Így könnyen belátható, mit okozhat a sertéspiacon egy 30-50 forintos önköltség-növekedés. Kína egyébként nemcsak a korlátozások révén hat az európai, így a magyarországi sertéspiacra, hanem intenzív sertéstermelés-növelő programjával is, amelynek jelentős a szívóhatása a takarmánypiacon, tovább emeli az árakat, és növeli a sertéstartók költségeit.

Ebben a helyzetben az állattenyésztők számára az ágazatnak juttatott támogatások mellett különösen fontos a költségracionalizálás, a hatékonyabb termelés és a precíziós állattenyésztés minél nagyobb térnyerésére. Mindezek valamelyest tudják mérsékelni a takarmánypiaci hatások által okozott veszteségeket

- mondta Zászlós Tibor.

Ezért is vezetik be az idén a krízisbiztosítás rendszerét, amely nemcsak az időjárási anomáliákra terjed ki, hanem a fertőző megbetegedésekre, sőt, a piaci rendellenességekre is, mint például a sertésár-csökkenés és a takarmányköltségek emelkedése. Ez Európában egyedülálló, a célja pedig az, hogy a termelők ne csak kormányzati támogatással legyenek képesek átvészelni egy-egy ilyen helyzetet.

A tejtermelők helyzete valamivel stabilabb, területük válságágazatnak semmi esetre sem nevezhető, de ha ezt a költségnövekedést az egyes szereplők nem tudják érvényesíteni a termékláncban, akkor jelentős gondok adódhatnak, mondta el a MÁSZ elnökel. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a tejágazat a legutóbbi nagy válságot is átvészelte, mégpedig úgy, hogy nem csökkent a hazai tejelő tehenek száma, sőt, amint elvonultak a sötét felhők a tejpiac fölül, nőtt is az állomány. A húsmarhatartók kilátásai viszont már borúsabbak a piacok beszűkülése és a HoReCa-szektor bezárása miatt. Itt az a legnagyobb kérdés, hogy mikor indulhat újra az export. A legnagyobb vevők - a törökök, az olaszok és a horvátok - mind érdekeltek a turizmusban, amely még nem indulhatott be.

A MÁSZ és a NAK célja az, hogy a takarmányár-emelkedés miatt nehéz helyzetbe került állattenyésztési ágazatok őrizzék meg termelési alapjaikat, mondta Zászlós Tibor. A kormányzat részéről is megvan a fogadókészség arra, hogy a gazdák mellé álljanak, fogalmazott a szakember. Arra a kérdésre, hogy a helyzet kezelésére milyen kormányzati lépések jöhetnek szóba, Zászlós Tibor azt mondta, hogy a rendkívüli helyzetet kezelni hivatott támogatások egyelőre előkészületi fázisban vannak, de semmi esetre sem hagyják magukra a termelőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?