Fiatal gazdák kálváriája: enyhítené a szigort a Miniszterelnökség

agrarszektor.hu
Dolgozik a Miniszterelnökség a fiatal mezőgazdasági termelőkre vonatkozó támogatási rendeletek szankcióinak egységesítésén és enyhítésén - reagált az agrárszektor.hu cikkére a minisztérium. A napokban több fiatal gazdálkodó kapott olyan kormányhivatali határozatot, amely szerint valamennyi korábban felvett támogatását vissza kell fizetnie, mert határidőre nem teljesítette a vállalt üzemméretet. A Miniszterelnökség szerint a jogszabályok egyértelműen tartalmazzák a kötelezettségeket, de a tárca azt igyekszik elérni, hogy ne legyen szükség indokolatlan mértékű visszafizetésekre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több felülvizsgálat és módosítás történt az elmúlt három évben annak érdekében, hogy csökkenjenek a gazdálkodókra nehezedő szankciók - jelentette ki az agrárszektor.hu cikkére reagálva az MTI-nek a Miniszterelnökség. A tárca jelenleg is dolgozik a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására vonatkozó valamennyi korábban megjelent vidékfejlesztési jogcímrendelet szankciórendszerének egységesítésén és enyhítésén - tették hozzá.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a közelmúltban több fiatal gazdálkodó is olyan kormányhivatali határozatot kapott, amely szerint összes eddig felvett támogatását vissza kell fizetnie. Ennek oka pedig az, hogy határidőre nem teljesítették a támogatásokért vállalt üzemméretet. A gazdálkodók a korábban - a 2007-2013. közötti Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) - megjelent jogszabályokat félreértelmezhetőnek tartják, és súlyosnak ítélik a kirótt szankciókat.

Az ÚMVP-s jogcímrendeletek egyértelműen tartalmazzák a fiatal gazdák kötelezettségeit - húzta alá ugyanakkor a Miniszterelnökség. Ennek ellenére a tervezett módosításokkal azt szeretnék elérni, hogy a termelők ne kényszerüljenek indokolatlan mértékű visszafizetésekre, és emiatt gazdálkodásuk ne lehetetlenüljön el.

A minisztérium szerint a korábbi jogszabályi felülvizsgálatok célja is az volt, hogy a gazdálkodók megvalósíthassák fejlesztéseiket és hatékonyabban használhassák fel a forrásokat. A 2015-ös programozásnál például a termelők több milliárd forint, már veszni látszó támogatást vehettek igénybe - emlékeztetett a tárca.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03