2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Agrárpénzek

Földrengés után: kukoricától a kávéig minden zuhant

A hivatalos adatok szerint már több, mint ezer halálos áldozatot követelő japán földrengés, és azt követő szökőár következtében jelentős zuhanásnak indultak az árutőzsdei árak, így a mezőgazdasági termények árai is.
 
 

Japán az USA legnagyobb kukorica importőre, azonban a földrengés súlyos károkat okozott a kikötőkben és egyéb infrastruktúrákban, így kétséges, hogy a korábban várt mennyiséget valóban felvásárolja az ázsiai ország. Kukoricán kívül sertések esetében is Japán számít az Egyesült Államok legnagyobb vásárlójának, ennek megfelelően a vágóállat áprilisi határidős ára is 0,2% százalékkal, 88,15 cent/fontra csökkent.

Ugyanakkor szakértők szerint az áresés csak átmenti lesz, mivel várhatóan Japán nagyobb mennyiségű élelmiszerimportra szorul majd, a földrengés következtében súlyos károkat szenvedett mezőgazdasági területek miatt.

Az intézményi befektetők azonban egyelőre az eladás mellett döntöttek: a chicagói árutőzsdén becslések szerint mintegy 30 ezer kontraktusnyi kukoricát, 6 ezernyi szójababot, és 5000 ezer kontraktus búzát adtak el határidőre.

Szakértők szerint ezek a pénzek más eszközök felé vándorolnak egy időre, azt azonban nem lehet tudni, hogy mikor térnek vissza ismét a gabonapiacra.
Hónapok óta először csökken a májusi búza ára az elmúlt 200 nap átlagára alá a chicagói árutőzsdén – bushelenként 7,34 dollárra – melyet a technikai elemzők kilépési pontnak tekintenek, amely további áresést eredményezhet.

A márciusi búza ára egy nap alatt 2,7 százalékot zuhant, így három hónapon belül először csökkent 7 dollár alá.

Kukorica esetében, márciusi lejáratra szintén 2,5 százalékos áresés következett be, amely január óta a leggyengébb eredmény, míg a márciusi szójabab 1,7 százalékot zuhant.

A kávétól is elfordultak a befektetők: ennek megfelelően New Yorkban a májusi lejárat 2,2 százalékot, Londonban 3,6 százalékot esett. Kolumbia – a világ második legnagyobb arabica termelője - jelezte, hogy bár az elmúlt hónapok kedvezőtlen időjárása nem tett jót az arabica ültetvényeknek, de a cunami legalább nem tett kárt bennük.
A kakaó ára szintén csökkent: Londonban a májusi lejárat 0,7 százalékot, New Yorkkban 1 százalékot zuhant.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu