Haltermelők figyelem: mostantól sokkal egyszerűbb lesz az ügyintézés

Haltermelők figyelem: mostantól sokkal egyszerűbb lesz az ügyintézés

agrarszektor.hu
Július 8-ától már elektronikusan is benyújthatják a halgazdálkodásban érintett szereplők a halgazdálkodási szakterülettel kapcsolatos kérelmeiket, bejelentéseiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nébih a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program MAHOP-3.2-2016 "Az uniós ellenőrzési, vizsgálati és végrehajtási rendszer megvalósítása" című konstrukció révén tovább erősíti eszköztárát az illegális tevékenységet végzők kiszűrésével szemben - írja a Nébih. Emellett lehetővé teszi a halgazdálkodási szakterületen is az ügyfelek részére az elektronikus ügyintézést.

A most élesített fejlesztés révén lehetővé vált a Halgazdálkodási törvény által előírt nyilvántartásba vételi kérelmek, bejelentések egy részének elektronikus úton történő benyújtása a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén keresztül. Az érintettek a felületet az ÜPR ügykatalógusában a "Hal és vad" főkategória majd ezen belül a "Horgászat, halászat, halgazdálkodás" szakterület alatt érhetik el.

Jelenleg az alábbi ügyek intézhetőek elektronikusan:

  • Fogási napló összesített adatainak beküldése
  • Halgazdálkodási és halfogási tevékenységekkel kapcsolatos saját adatok megtekintése
  • Halgazdálkodási jog gyakorlásának regisztrációja
  • Halgazdálkodási terv benyújtása
  • Halgazdálkodási vízterület nyilvántartásba vétele
  • Haltelepítés bejelentése
  • Idegenhonos halfaj telepítésének engedélyezés

A kérelmeket, bejelentéseket az ÜPR-en a Központi Azonosítási Ügynök segítségével bejelentkezett felhasználó a saját, illetve érvényes meghatalmazás esetén a meghatalmazója nevében is beküldheti. A Halgazdálkodási jog gyakorlásának regisztrációja ügytípus esetén "Tevékenység regisztráció", minden más fent említett ügytípus esetén "Halgazdálkodási szakrendszer" típusú meghatalmazással kell rendelkezni. Az adatrögzítési felület a kiválasztott ügy (pl. Halgazdálkodási terv bejelentése) leírásában a "Tovább az e-ügyintézéshez" gombra kattintva érhető el. A felhasználói kézikönyv a Halgazdálkodási jog gyakorlásának regisztrációja ügynél annak leírásából érhető el, a többi esetében pedig a rögzítő felület alján látható könyv ikonra kattintva. A halgazdálkodásra jogosult esetében kiemelten fontos, hogy a vonatkozó jogszabály alapján a haltelepítési adatokat a jövőben az ÜPR rendszeren keresztül, elektronikusan kell bejelenteni.

A fejlesztés eredményeként elkészült az a tematikus portál is, ahol az érintettek, érdeklődők tájékozódhatnak a Halgazdálkodási vízterületek közérdekű adatairól, valamint a - bejelentések alapján évenként összesített - fogási és telepítési adatokról. A Nébih emellett a jövőben tovább fejleszti az online indítható ügyek körét.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03