2021. február 26. péntek Edina

Hírek - Agrárpénzek

Hamis diplomák és lakcímek: sokan megőrültek 12 millióért

Többen hamis diplomával és „mesterségesen megteremtett körülményekkel” próbáltak forrásokhoz jutni a Miniszterelnökség idén kiírt fiatal gazda pályázatán. Végeredményben több mint 3 ezer gazda összesen 38 milliárd forint támogatást nyert el, egyenként pedig 40 ezer euróhoz – mintegy 12 millió forinthoz – juthattak. A Miniszterelnökség tavasszal azért írt ki újabb pályázatot, hogy fel lehessen használni a 2007-2013 közötti, előző vidékfejlesztési program megmaradt forrásait.
 
 

Több mint háromezer, szabályosan pályázó fiatal gazda kaphat támogatást induló gazdaságának fejlesztéséhez abban a pályázatban, amelyet – az úgynevezett Fiatal gazda program ötödik tendereként – tavasszal írt ki a Miniszterelnökség – jelentette be Kis Miklós Zsolt, a tárca államtitkára. A nyertesek összességében 38 milliárd forintot, egyenként pedig 40 ezer eurót – mintegy 12 millió forintot – kaphatnak.

Nagyrészt az idén fizetnek

A fiatal gazdálkodók a most elnyert források 90 százalékához még az idén hozzájuthatnak, a fennmaradó hányadot pedig 2016-ban használhatják fel. A Miniszterelnökség az ötödik pályázatot elsősorban azért írta ki, hogy a 2007-2013 közötti magyar vidékfejlesztési program megmaradt forrásait fel lehessen használni. Ennek érdekében meghosszabbították a kifizetési kérelmek benyújtási határidejét is, így a gazdálkodóknak a kérelmeket szeptember 30. helyett október 21-ig kell beadniuk – mondta az MTI szerint Kis Miklós Zsolt.

Az idei pályázatra május 18. és június 1. között 6943-en jelentkeztek, az érdemi pályázatok száma pedig 5041 volt. A bírálatokon több visszaélési kísérletet tártak fel, így például 120 hamis diplomát szűrtek ki. Emellett körülbelül 400-an voltak olyanok, akik mesterségesen teremtették meg a körülményeket ahhoz, hogy indulhassanak a pályázaton. Például úgy, hogy egy tanyára többen is bejelentkeztek. Volt olyan tanya, amelynek címére 16 ember volt bejelentve.

Csaknem 100 milliárd 2007 óta

2007-től a fiatal gazdák induló támogatására összesen 97 milliárd forintot fordítottak, amelyet 8281 agrárvállalkozó kapott meg. A pályázati támogatás azt szolgálja, hogy minél több fiatal válassza a mezőgazdasági munkát és a vidéki életet.

A mostani uniós költségvetési ciklusban - 2020-ig - a fiatal gazdák támogatására összesen 76 milliárd forintot fordítanak majd. Ebből 38 milliárd forint lesz az induló gazdálkodók támogatása, míg a forrás másik fele a gazdálkodók beruházásainak - például öntözésfejlesztéseinek - támogatását szolgálja.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu