2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Agrárpénzek

Itt a GVH döntése: Babisé lesz a magyar étolajgyártó

A cseh multimilliárdoshoz köthető Agrofert-csoport irányítást szerezhet a kiskunfélegyházi NT-csoport felett.
 
 

Megvásárolhatja a cseh multimilliárdos Andrej Babishoz tartozó Agrofert-csoport az étolajgyártással foglalkozó, magyar tulajdonban lévő NTKft.-t – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH-kontrollt maga a cseh társaság kérte az akvizíció végrehajtása előtt.

A GVH engedélyezte, hogy a csehországi Agrofert-csoport irányítást szerezzen az NT-csoport felett. Az NT-csoport meghatározó tevékenysége a napraforgó magolaj gyártás, forgalmazás és az ahhoz kapcsolódó olajosmag-felvásárlás integrátorként. A csehországi Agrofert-csoport meghatározó magyarországi tevékenysége az integrátori működéssel kapcsolatos mezőgazdasági alapanyagok (műtrágyák, növényvédő-szerek, vetőmagvak)
forgalmazása, a műtrágyák (integrátori tevékenységtől független) kereskedelme és a mezőgazdasági gépek forgalmazása.

Az Agrofert-csoport kizárólag repce magolaj gyártásával foglalkozik csehországi gyárában, míg az NT-csoport csak napraforgó magolajat gyárt. A két magolajfajta azonos árupiachoz tartozása esetén ugyan a két vállalkozáscsoport magyarországi együttes részesedése meghaladja a 20 százalékot, azon belül azonban az Agrofert-csoport részesedése lényegesen kevesebb, mint 5 százalék, és a napraforgó magolaj piacán van az NT-csoporthoz hasonló méretű másik magyarországi vállalkozás is.

Az integrátori tevékenységhez nem kötött műtrágya értékesítés egésze, és azon belül egyes műtrágya választékok vonatkozásában az Agrofert-és az NT-csoport együttes részesedése Magyarország területén ugyan meghaladja a 20 százalékot, de azon belül az NT-csoport részesedése nem éri el az 5 százalékot, és a mezőgazdasági inputok (köztük műtrágyák) értékesítését több, az Agrofert-csoportéhoz hasonló piaci részesedésű versenytárs is végzi. Fentiekre is tekintettel a GVH az irányításszerzést engedélyezte.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu