2022. június 27. hétfő László

Hírek - Agrárpénzek

Kritikus helyzetben a sertéságazat: utcára vonulnának a gazdák

Akár demonstrálni is készek a sertéstartók a magyarországi sertéságazat kritikus helyzete miatt - közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) csütörtökön az MTI-vel.
 
 

Sákán Antal, az MSSZ elnöke közleményében felhívta a figyelmet: "a hazai sertésállomány egy jelentős részére csapást jelentenek az elmúlt évek természeti problémái". Ezek hatására a gabonafélék ára 50.000 forint fölé emelkedett tonnánként. A szója tonnája meghaladta 110 ezer forintot, a napraforgódara ára pedig a tonnánkénti 60.000 forintot. Ezzel szemben az élő sertés ára az elmúlt félévben jelentősen csökkent. Értékesítéskor ez mintegy 4.000-6.000 forint veszteséget okozott sertésenként a termelőknek. Az elszenvedett veszteség miatt újabb állomány-kivágási hullám indult el. Ez a mennyiség országos szinten elérheti akár az egy millió darabot is - állítja a szövetség. A kritikus helyzet miatt az MSSZ elnöksége még a múlt év júniusában elkészített és eljuttatott egy szakmai anyagot a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM). Erről azóta két ízben is tárgyaltak a tárca érintett államtitkárságaival.

"Amennyiben az ott megfogalmazottak nem találnak meghallgatásra, és azonnali intézkedésekre nem kerül sor (például: a gabona-alap létrehozására) az ágazat végveszélybe sodródása miatt országos demonstráció szervezését kell elindítani, mind a fogyasztók megóvása - a kieső állományt importból kell pótolni, amely az újabb dioxinos német-holland takarmány-botrány miatt életveszélyes -, mind az állatállomány, mind a munkahelyek megőrzése érdekében" - fogalmaz az MSSZ közleményében.

A szövetség emlékeztet arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium többször is kinyilvánította azt a szándékát, hogy az állattenyésztés érdekeit a legmesszebb menőkig figyelembe veszi. "A szavak ideje lejárt, tetteknek kell következniük, különben a sertéságazat a legrosszabb helyzetbe kerül az elmúlt 15-20 évet tekintve" - hangsúlyozta a Magyar Sertéstartók Szövetsége.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben