2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Agrárpénzek

Már az ukrán vendégmunkások is továbbállnak a mezőgazdaságból

A Lengyelországban dolgozó ukrán vendégmunkások tömegesen jelentkeznek német nyelvtanfolyamra, mert tovább akarnak menni Németországba. A jelenség nálunk is jól ismert. Előbb csak Magyarország keleti feléből áramlottak a nyugati országrészbe a mezőgazdasági brigádok, majd Erdélyből, végül Ukrajnából érkeztek. Ma már az ukrán munkaerőt is nehéz megtartani Magyarországon. A napi.hu lengyelországi számokat összegez, amit az agrárszektor.hu egyéb adatokkal egészít ki.
 
 

Lengyelországban jelenleg 1,4 millió ukrán munkás dolgozhat, közülük több mint 400 ezer fizette a társadalombiztosítási járulékot is, de ez most megváltozhat. Az ukránok ugyanis tömegesen jelentkeznek német nyelvtanfolyamokra, mert tovább akarnak állni - írja a Rzeczpospolita. Magyarországon tavaly év végén nagyjából 20 ezer ukrán vendégmunkást tartottak nyilván, számuk a magyar toborzókampány hatására ugrott meg jelentősen (agrárszektor.hu).

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A lengyel adatokból kiderül, hogy 2018 szeptemberének végéig 569 ezer külföldi fizetett társadalombiztosítási (tb) járulékot, többségük, 425 ezer ukrán volt. Őket a fehéroroszok, majd még jobban lemaradva a vietnamiak, a moldovaiak és az oroszok követték. Mivel munkáskézben hiány van az országban, az unión kívüli külföldiek jól egészítik ki a tb-rendszer bevételeit. Megjegyezzük: Lengyelországban már régóta erős a munkáskéz szezonális elvándorlása. Emiatt az ottani kisebb gazdaságokat szokatlanul nagy arányban az otthon maradt nők vezetik (agrárszektor.hu)

Szakértők szerint a harmadik országbeli vendégmunkások összességében jót tesznek a lengyel gazdaságnak, különösen olyan ágazatokban, mint a szállítmányozás, a kereskedelem vagy a mezőgazdaság. A szakszervezetiek nem teljesen értenek ezzel egyet, úgy vélik: a külföldiek jelenléte visszafogja a fizetések növekedését.

Jövőre Németország szélesebbre tárja kapuit előttük, amivel a lengyeleknél dolgozók tisztában vannak. Olyannyira, hogy már 30 százalékuk jár német nyelvtanfolyamra - derül ki annak a szervezetnek az adataiból, amely az ukránok lengyelországi elhelyezkedését segíti. Megjegyezzük (agrárszektor.hu), Németország 2015-ben vezette be a kötelező minimálbért éppen azért, hogy az alacsony képzettséget igénylő, de nehezen gépesíthető folyamatokhoz - ilyen a mezőgazdaságban bőven akad - biztosítani tudja a megfeleő mennyiségű munkáskezet. A minimálbér

tavaly óránként bruttó 8,84 euró volt, idén 9,19 euró, jövőre pedig tovább emelkedik óránként bruttó 9,35 euróra.
Spárgát szednek a vendégmunkások Bajorországban (Forrás: augsburger-allgemeine.de)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu