Már az ukrán vendégmunkások is továbbállnak a mezőgazdaságból

agrarszektor.hu
A Lengyelországban dolgozó ukrán vendégmunkások tömegesen jelentkeznek német nyelvtanfolyamra, mert tovább akarnak menni Németországba. A jelenség nálunk is jól ismert. Előbb csak Magyarország keleti feléből áramlottak a nyugati országrészbe a mezőgazdasági brigádok, majd Erdélyből, végül Ukrajnából érkeztek. Ma már az ukrán munkaerőt is nehéz megtartani Magyarországon. A napi.hu lengyelországi számokat összegez, amit az agrárszektor.hu egyéb adatokkal egészít ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lengyelországban jelenleg 1,4 millió ukrán munkás dolgozhat, közülük több mint 400 ezer fizette a társadalombiztosítási járulékot is, de ez most megváltozhat. Az ukránok ugyanis tömegesen jelentkeznek német nyelvtanfolyamokra, mert tovább akarnak állni - írja a Rzeczpospolita. Magyarországon tavaly év végén nagyjából 20 ezer ukrán vendégmunkást tartottak nyilván, számuk a magyar toborzókampány hatására ugrott meg jelentősen (agrárszektor.hu).

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A lengyel adatokból kiderül, hogy 2018 szeptemberének végéig 569 ezer külföldi fizetett társadalombiztosítási (tb) járulékot, többségük, 425 ezer ukrán volt. Őket a fehéroroszok, majd még jobban lemaradva a vietnamiak, a moldovaiak és az oroszok követték. Mivel munkáskézben hiány van az országban, az unión kívüli külföldiek jól egészítik ki a tb-rendszer bevételeit. Megjegyezzük: Lengyelországban már régóta erős a munkáskéz szezonális elvándorlása. Emiatt az ottani kisebb gazdaságokat szokatlanulnagy arányban az otthon maradt nők vezetik (agrárszektor.hu)

Szakértők szerint a harmadik országbeli vendégmunkások összességében jót tesznek a lengyel gazdaságnak, különösen olyan ágazatokban, mint a szállítmányozás, a kereskedelem vagy a mezőgazdaság. A szakszervezetiek nem teljesen értenek ezzel egyet, úgy vélik: a külföldiek jelenléte visszafogja a fizetések növekedését.

Jövőre Németország szélesebbre tárja kapuit előttük, amivel a lengyeleknél dolgozók tisztában vannak. Olyannyira, hogy már 30 százalékuk jár német nyelvtanfolyamra - derül ki annak a szervezetnek az adataiból, amely az ukránok lengyelországi elhelyezkedését segíti. Megjegyezzük (agrárszektor.hu), Németország 2015-ben vezette be a kötelező minimálbért éppen azért, hogy az alacsony képzettséget igénylő, de nehezen gépesíthető folyamatokhoz - ilyen a mezőgazdaságban bőven akad - biztosítani tudja a megfeleő mennyiségű munkáskezet. A minimálbér

tavaly óránként bruttó 8,84 euró volt, idén 9,19 euró, jövőre pedig tovább emelkedik óránként bruttó 9,35 euróra.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31