Mostantól csak így lehet külföldre vinni a tűzifát Magyarországról: itt vannak a részletek

Mostantól csak így lehet külföldre vinni a tűzifát Magyarországról: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A hazai energiaellátás zavartalan biztosítása érdekében minden, Magyarország területéről külföldre értékesíteni, illetve kivinni kívánt faalapú nyersanyagot vagy terméket (továbbiakban: tűzifa) az értékesítést, illetve kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Az érintetteknek a hiánytalanul kitöltött, aláírt (jogi személy esetében cégszerűen aláírt) nyomtatványt szkennelve kell beküldeniük a Nébih részére a tuzifakivitel@nebih.gov.hu e-mail címre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nébih ellenőrzi a bejelentések formai megfelelősségét, majd továbbítja azokat az Agrárminisztérium felé, ahol megvizsgálják, hogy a tűzifa külföldre történő értékesítése jelent-e kockázatot a hazai energiaellátás zavartalanságára. Fontos, hogy amennyiben a hivatal 30 napon belül nem jelez vissza a bejelentés tartalmával kapcsolatban, úgy az automatikusan elfogadottnak minősül. Amennyiben az állam az elővásárlási vagy vételi joggal nem kíván élni, arról a Nébih haladéktalanul tájékoztatja a társhatóságokat, valamint elektronikus levélben a bejelentőt. Az e-mail-en történő beküldésen kívül elfogadható az alábbi küldési módok valamelyike is - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jogi személy / egyéb szervezet / egyéni vállalkozó esetén:

- elektronikus úton:
NEBIHKER (KRID): 427392978

Természetes személy esetén: 

- elektronikus úton:
NEBIHKER (KRID): 427392978
- vagy postai úton:
1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.
1525 Budapest, Pf. 30

EZ IS ÉRDEKELHET

A bejelentéshez szükséges nyomtatvány: Bejelentés az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa termékek kiviteléről. Az intézkedés célja az, hogy biztosítani lehessen Magyarország energiabiztonságának fenntartásához szükséges alapanyagellátást, az energiafelhasználás célú közellátást. A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a tűzifa bértárolására, valamint a Magyarország területén tranzitforgalom keretében átszállított tűzifára.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33