Mozgalmas év jöhet a magyar agrárfinanszírozásban: mutatjuk, mire kell készülni

Mozgalmas év jöhet a magyar agrárfinanszírozásban: mutatjuk, mire kell készülni

agrarszektor.hu
Tavaly a nemzetgazdasági átlagot kissé meghaladva, 11 százalékkal nőtt az agráriumhoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódó vállalkozások hitelállománya Magyarországon, a Magyar Bankholding tagbankjaiban pedig 3 százalékponttal még ennél is nagyobb arányban. A bővülés oka elsősorban a termények tavalyi jelentős drágulása volt. Szintén emiatt ugrott meg rendkívüli mértékben az agrárcégek betétállománya. A Budapest Banknál, az MKB Banknál és a Takarékbanknál azzal számolnak, hogy ha az aratásig nem enyhül az orosz-ukrán feszültség, akkor rekordközeli szinten maradnak a gabonaárak a globális és a hazai piacon is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több mint 14%-kal nőtt az agráriumhoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódó vállalkozások hitelállománya tavaly a Magyar Bankholding Csoport bankjaiban, a március 31-én egyesülő MKB Bankban és Budapest Bankbank, valamint a Takarékbankban. A beruházási és a forgóeszköz-hiteleknél egyaránt tapasztalt bővülés 3 százalékponttal meghaladta a piaci átlagot, a február második felében publikált statisztikai adatok szerint ugyanis a teljes agrár- és élelmiszeripari értékláncban érdekelt hazai vállalkozások összesített hitelállománya 11%-kal nőtt 2021-ben. Ez egyébként 0,1%-kal magasabb a nemzetgazdasági átlagnál. A majdnem 1600 milliárd forintos hazai összesített agrár-hitelállományból minden harmadik forintot a Bankholding tagbankjai nyújtottak.

Az agrárvállalkozásoknál továbbra is népszerűek a támogatott konstrukciók, tavaly a három bankban az agrárhiteleken belül az átlagnál jobban nőttek 2020-hoz képest. Az NHP-kihelyezés csaknem 19%-kal, a Széchenyi Kártya termékeinek közvetítése közel 39%-kal, míg az EXIM termékeké 44%-kal bővült. A hitelállomány mintegy felét ezek a támogatott konstrukciók teszik ki.

Kiugró növekedés a betétállományban

Míg a hitelek területén a sokévi átlag körüli volt a bővülés tavaly az agrár- és élelmiszeriparban, addig a betéteknél kiugró növekedést tapasztaltak a három banknál. A majdnem 20%-os emelkedésből a legnagyobb arányban az élelmiszeripari vállalkozások vették ki a részüket, 36%-kal nőtt az állományuk 2021 végére az egy évvel korábbihoz képest. A betétekről még nincsenek összbanki adatok, de a Bankholding elemzői azzal számolnak, hogy a teljes szektorban hasonlóan magas volt a növekedés. Ez a rendkívüli eredmény elsősorban szintén a terménydrágulásra vezethető vissza. A betétállomány nagyobb része továbbra is látra szóló, mert az élelmiszer-gazdasághoz kapcsolódó vállalkozások arra számítanak, hogy már rövid távon visszaforgatják a termelésbe, vagy beruházásokba betéteiket.

Mozgalmas évre lehet számítani

A Magyar Bankholding agrárelemzőinek előrejelzése szerint az idei év hasonlóan mozgalmas lesz a tavalyihoz globálisan és így a hazai piacon is, és a kukorica árszintje érdemi hatást gyakorol az élelmiszer-gazdaságra. Globális szinten a déli féltekén januártól kezdődő nyári aratási munkák terméseredményei várhatóan hónapokig befolyásolják a gabonaárak alakulását, így az állattenyésztők takarmányköltségeit is.

A bizonytalanságot növeli az ukrajnai háborús helyzet, mivel Oroszország és Ukrajna is jelentős gabonaexportőr. A konfliktus, és a nyugati szankciók miatt pedig kérdéses, hogy a kivitelre szánt áruk mekkora hányada tud megjelenni a világpiacon. A Takarékbank és a Magyar Bankholding agrárelemzői azzal számolnak a jelenleg meglévő bizonytalansági tényezők közepette, hogy ha aratásig nem csökken a feszültség, akkor fennmaradhatnak az idei, rekordszint közelébe emelkedett gabonaárak, és ez a hazai piacra is hatással lesz.

Az évek óta meglévő nehézségek, az afrikai sertéspestis, a rekordközeli gabonaárak, az időjárás miatt hektikusan változó hozamok, valamint a megugró energiaárak mellett a napokban kirobbant háborús konfliktus még bizonytalanabbá teszi a kilátásokat a globális élelmiszer-gazdaságban. Ugyanakkor a kereslet továbbra is szinten marad, az esetleges további áremelkedések ellenére sem számítunk arra, hogy a vásárlók jelentős mértékben visszafognák élelmiszer-fogyasztásukat, a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy az agrárium termékei iránt nem csökken a kereslet

- mondta Hollósi Dávid, a Takarékbank és a Magyar Bankholding agrár és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója.

A Magyar Bankholding tagbankjainál azzal számolnak, hogy a geopolitikai bizonytalanság, az emelkedő hitelkamatok, a dráguló építőanyagok, a VP-pályázatok előző évihez képest csökkenő intenzitása, az állattenyésztési felvásárlási árak nagymértékű kilengése miatt az agrár- és élelmiszeripari értékláncban némileg csökken a beruházási hitelek iránti igény, ugyanakkor a forgóeszköz-hiteleknél további bővülés várható. Ugyanígy növekedéssel számolnak a betétállománynál, de a 2021-es rekordütemnél kisebb mértékben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?