2021. május 11. kedd Ferenc

Hírek - Agrárpénzek

Nagy húzás Mezőhegyesen - Lázár aláírta a szándéknyilatkozatot

Visszavásárolja az állami tulajdonban lévő Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a mezőhegyesi vetőmagüzemet a francia tulajdonú Limagrain Hungary Kft.-től. Erről Lázár János kormánybiztos a napokban írt alá szándéknyilatkozatot.
 
 

Orbán Viktor miniszterelnök utasítására a 2017-től újjászervezett mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. visszavásárolja a helyi vetőmagüzemet, amelyet az állami cég jogelődjének magántulajdonosai a francia Limagrain Hungary Kft.-nek értékesítettek – jelentette be Lázár János tangazdaságot felügyelő kormánybiztos a parlamenti mezőgazdasági bizottság ülésén. A kormánybiztos a visszavásárlás érdekében a napokban szándéknyilatkozatot írt alá, és várakozásai szerint a tranzakció hatvan napon belül le is zárulhat.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. ma 2 ezer hektár öntözhető területen termel hibridkukorica-vetőmagot, és a vetőmagüzem visszaszerzésével lehetősége nyílik feldolgozott, fémzárolt vetőmagok előállítására is.

Az évente megtermelt, 10 ezer tonna vetőmag 400 ezer hektár kukoricaterület bevetésére elegendő,

így Mezőhegyes a minőségi vetőmagot már ma is a teljes hazai takarmánykukorica-terület 40-50 százalékára biztosíthatná, és a mennyiség növelése érdekében további beruházásokat is terveznek. A vetőmagtermeléshez szükséges öntözés fejlesztésére 40 milliárd forintos programot indítanak, amellyel az egyidejűleg öntözhető területet 3 ezer hektárra bővítik. Ehhez a vetésváltás miatt 6 ezer hektáron kell kialakítaniuk az öntözési feltételeket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu