Nem okozott fennakadásokat az egységes kérelmek beadásában a koronavírus

Nem okozott fennakadásokat az egységes kérelmek beadásában a koronavírus

agrarszektor.hu
Április 6-án megkezdődött az idei egységes kérelmek beadása, amiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai is segítik a gazdálkodókat. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez. A beadási folyamatot megkönnyítendő a NAK ismét rövid tájékoztatókat készített a különböző jogcímeken igényelhető támogatásokról.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén április 6-ától beadhatóak az egységes kérelmek, amelyek szankciómentes benyújtási határideje május 15-e. A kérelembeadás során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni támogatást, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani, ezen az oldalon.

A korábbi években a támogatási kérelmek évi mintegy 70%-át a kamara falugazdászai adták be, akik 2014 óta több mint 1000 milliárd forint forrás megszerzésében segítették a gazdálkodókat. A koronavírus-járvány hazai kitörése miatt elrendelt kormányzati intézkedések nyomán a kamara a kérelem-beadási időszakra is felkészülve számos új biztonsági és ügyfélfogadási szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb személyes ügyfélfogadási előírások szerint alakította át, egyúttal a helyiségekben biztosította a megfelelő higiéniai feltételeket és védőeszközöket.

A falugazdászok a felkészülés alatt a megváltozott körülményekhez igazodtak, és ennek mentén kezdték el a gazdálkodók segítését az idei, nehezebb körülményekkel terhelt kérelem-beadási időszakban. Az első négy nap tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a szokatlan helyzethez, és az első beadások zökkenőmentesen zajlottak.

Ahogy eddig, úgy a következő napokban is telefonon keresik majd az ügyfeleket a falugazdászok az eljárás egyeztetése miatt. A telefonos beadások mellett április 14-től indul a személyes időpontokra behívás is. A falugazdászok külön jelzik, ha az ügyintézéshez elkerülhetetlen a személyes találkozó, és ebben az esetekben egy előre egyeztetett időpontban kereshetők fel a megfelelő fizikális védelemmel ellátott irodák. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem vették igénybe falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék kérni, keressék a kamara központi ügyfélszolgálatát a +36-80/900-365 számon vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címen.

Mindemellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is elkészíttette az itt elérhető rövid tájékoztatókat, amelyek a 2020. évi kérelembeadásban segítik a gazdálkodókat. Az információs anyagok a következő területekre térnek ki: erdősítés támogatása (ipari célú, fásszárú ültetvény telepítése; erdőtelepítés); Natura 2000 erdő támogatása; fiatal mezőgazdasági termelők támogatása; gyümölcstermesztés támogatása; hízottbika-tartás támogatása; húshasznú anyatehén tartásának támogatása; tejhasznútehén-tartás támogatása; kistermelői támogatási rendszer; ökológiai gazdálkodás támogatása; szemes és szálas fehérjetakarmány-növény termesztésének támogatása; zöldségnövény-termesztés támogatása. Továbbá a NAK és a MÁK együttműködésében elkészült az ugyancsak a beadást könnyítő, ezen a linken elérhető 17 részes oktatóvideó-sorozat is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?